Zonneproducten, weet jij wat je smeert?

Ooit al op de ingrediëntenlijsten gekeken van zonneproducten? Behalve de filters zitten er nog legio andere ingrediënten in die ook heel belangrijk kunnen zijn in positieve maar vooral ook in negatieve zin. Mensen denken een goede keuze te maken door het kiezen van een voor hun gevoel juiste filter, maar beseffen niet dat juist de andere stoffen schade kunnen aanrichten. 

Maar niet meer smeren dan?

Dat zou ik niet willen zeggen, want het risico van niet smeren is nog altijd vele malen groter dan het smeren van producten met minder goede ingrediënten. In één ding kun je vertrouwen op alle zonneproducten, en dat is de hoogte van de zonnefactor. Of die dan voor alleen UVA, UVB of UVC is of voor alle drie, dat zie je niet meteen. Daarvoor moet je iets verder de materie induiken. Of jezelf goed laten adviseren door een huidspecialist natuurlijk.

Om te beginnen is het fijn om te weten wat de straling doet, en hoe je jezelf en je gezin daar effectief tegen kunt beschermen.

UVA straling:

Deze straling richt het meeste schade aan bij huidveroudering en is de veroorzaker van melanomen. (de meeste heftige vorm) Deze straling gaat zelfs door glas en kleding.

UVB straling:

Verbrandt de huid. als reactie maakt de huid pigment aan en krijg je de bruine kleur als een soort van bescherming. Schade in het DNA kan ontstaan in de vorm van pigmentvlekken en huidkanker (basaalcarcinoom en plaveiselcarcinoom)

UVC straling:

Deze straling wordt gelukkig door de atmosfeer tegengehouden, en is zeer destructief.

Belangrijke weetjes over  zonnebrandproducten.

In de Verenigde Staten wordt zonbescherming aangemerkt als cosmetica én geneesmiddel. Daardoor ziet de FDA toe op de werkzame bestanddelen en de concentratie. Hiermee is een Amerikaans product dus bij voorkeur veilig.

Zorg dat je product minimaal 5% zinkoxide of 3 % avobenzone bevat, de enige ingrediënten die een goede UVA bescherming bieden!

Bron: Characterization of the UVA protection provided by avobenzone, zincoxide, and titanium dioxide in broad-spectrum sunscreen products – Am J Clin Dermatol. 2010 Dec 1;11(6):413-21

Chemische filters worden opgenomen in de huid en absorberen zo de UV straling. Nadeel is dat het ook in de bloedbaan opgenomen kan worden en daar irriterend kan werken.

Fysische filters leggen een laagje op de huid en weerkaatsen zo het licht. Ze komen dus niet in je lichaam terecht. Nadeel is het moeilijker uitsmeren en het achterblijven van het  witte waasje op de huid net na het aanbrengen.

Gebruik anti oxidanten, veel anti-oxidanten

De huid veilig beschermen tegen de aanval van vrije radicalen door de zon, kan met anti oxidanten. Deze neutraliseren de vrije radicalen en voorkomen zo schade aan de cellen. Zorg dan wel dat deze ruimschoots aanwezig zijn, ook aan de binnenkant door voeding en suppletie! Voorbeelden zijn vitamine A, C, E, OPC (druivenpit extract) ubiquinone (Q 10)

 

Gezonde zomer gewenst!

Annelies