Alles is mogelijk

Misschien vind je de titel vreemd, onzinnig of zelfs arrogant klinken. Toch heb ik deze heel bewust gekozen. Niet alleen maar omdat ik erin ben gaan geloven naarmate ik ouder werd, maar omdat ik aan den lijve heb ondervonden dat het zo werkt. Als je erin gelooft én als je er 100% voor gaat. Het gevoel dat niets onmogelijk is geeft je vleugels.

De reden waarom ik deze blog schrijf is om anderen te inspireren of liever nog te overtuigen. De enige reden waarom jij je droom niet waarmaakt ben jijzelf. Jij houdt jezelf klein. Omstandigheden krijgen de schuld, of het nest waarin je bent opgegroeid. Je opleidingsniveau. Het land, de stad of het dorp. Je omgeving werkt niet mee. Het is niet de juiste tijd of de goede timing.

Mijn missie

Ik begin zelfs te geloven dat het nu mijn missie is om vrouwelijke (beauty) ondernemers hun zelfbeeld te helpen verbeteren, om hen te laten ontdekken hoeveel meer ze in zich hebben en dat het tijd wordt dit te gaan realiseren. Met een plan en actie. Niet om zichzelf te bewijzen, maar wel om het volle potentieel van het leven te leven en dat ze verdienen wat ze zouden mogen verdienen. Ze werden ondernemer om hun passie uit te oefenen. Ze kozen voor vrijheid en zelf keuzes kunnen maken, maar ze lijken verstrikt in een net van regels, beperkte overtuigingen en omstandigheden. Hun echte droom blijft (te) vaak een droom.

Met een mooie salon, aanbod en expertise ben je nog geen goede ondernemer.

Het is mogelijk om het tij te keren, en je droom te realiseren.

Waarom ik dat geloof? Omdat het leven mij met soms harde lessen heeft laten inzien en ervaren dat het kon, hoe groot de hindernissen ook waren.

Het maakt me gelukkig en het is een bijzondere vorm van zingeving. Maar ik wil dit ook omdat ik zie hoe hard ze werken, hoe ze ziel en zaligheid in hun werk leggen en alles over hebben voor hun klanten én…zichzelf tekort doen.

Want hoe geëmancipeerd vrouwen inmiddels ook zijn, er heerst nog al te vaak een mentaliteit dat de ander belangrijker is. Dat zorgen voor de ander voorop staat. Dat bescheidenheid siert en voor jezelf opkomen niet erg gepast is. Maar aan de andere kant is het ook de gemakkelijkste weg om je achter je partner te verschuilen als het moeilijk of spannend wordt. De zachte kant van het vrouw zijn speelt nog regelmatig op, zelfs in deze tijd. Iets meer mannelijke eigenschappen aanleren zou geen gek idee zijn. Of iets meer loslaten wat anderen van hen denken. En doorpakken, juist als het moeilijk is!

De zekerheid van het leven is de meest veilige route, maar is er geen van groei. De ondernemende vrouw moet uit haar comfortzone, en daar wordt ze kwetsbaar en voelt ze zich niet altijd gesteund door haar omgeving. Om over haar eigen zelfbeeld nog niet te spreken, want je kop boven het maaiveld uitsteken blijft toch wel een dingetje. Het geloof in jezelf ten overstaan van de buitenwereld kenbaar maken is een pittige stap. Het is overigens niet mijn bedoeling om hier iedereen over een kam te scheren, dus voel je niet aangesproken als je er anders instaat.

Vele vrouwelijke beautyondernemers ervaren hierdoor te weinig vrijheid en (financiële) onafhankelijkheid.

Het kan anders 

Wat mij zo fascineert is het feit dat als vrouwen om welke reden dan ook een moeilijke tijd doormaken, ze daarna tot inzicht komen en wel gaan doen waar ze voor staan. Door schade en schande wijs geworden. Hun veilige wereld was afgebroken, en vanuit deze kwetsbaarheid ontstond inzicht en groei. Maar ook zonder trauma mag je uit je comfortzone, om te groeien en bloeien en te doen waar je gelukkig van wordt. En daar mag je voor beloond worden, door niemand anders dan jou zelf.

Een van de geheimen van het leven is struikelblokken in springplanken veranderen.

Mijn ondernemerservaring:
Mijn keuzes maakte ik niet vanuit een luxe positie, maar meer vanuit een pijn en daaruit voortgekomen drive van zelfredzaamheid. Ik had een fijn thuis, maar voelde de financiële druk als kind enorm. Daarnaast was ik een geboren leider, die zelf de touwtjes in handen wilde houden. Ik zou (financieel) onafhankelijk worden, dat besloot ik in mijn jeugdjaren. Na een opleiding en werk in de zorg besloot ik op 26 jarige leeftijd het roer om te gooien, het was nu of nooit. En zo belandde ik in de schoonheidsbranche.

Laat ik voorop stellen dat geld verdienen een logisch gevolg moest zijn van mijn werk en geen doel op zich. Ik wilde oprecht mensen helpen. Mijn bedrijf zou succesvol worden. Hoewel het altijd winstgevend is geweest, heeft het vele jaren geduurd voordat het daadwerkelijk financieel sterk werd. Ik hield er maar een mager salaris aan over. Ik dacht dat groter worden de oplossing zou zijn, maar nu besef ik dat dat helemaal niet nodig is om succesvol te zijn. Ik dacht dat als ik een groter aanbod had, het zeker beter zou gaan. Ik weet nu dat dat helemaal niet het geval is. Ik was trots en hield de zorgen voor mezelf en mijn partner. Soms was ik in tranen omdat de investeringen niet in verhouding waren met mijn inkomsten, maar ik dacht dat ik mee moest om niet achter te lopen. Ik had soms medelijden met mezelf omdat ik zoveel uren werkte en altijd studeerde, en zag hoe het anderen gemakkelijker afging in loondienst.

Maar nooit gaf ik op, mijn tijd zou komen. En die kwam.

Ik beleefde in die tijd ook zeker geluk. Ik werd gelukkig dat onze naam steeds bekender werd. Ik werd gelukkig als ik klanten gelukkig kon maken, en we een fijn team vormden. Maar mijn bedrijf groeide naar succes, naarmate ik ging doen waarin ik het allerbeste was en de rest ging uitbesteden. Mijn bedrijf ging groeien, naarmate ik me persoonlijk ontwikkelde. Het bleek dat niet de vaktechnische specialisaties (je hebt maar twee handen en 12 uur in een dag), maar juist die van mijn ontwikkeling mijn bedrijf deden groeien. Tijd nemen om aan mijn bedrijf te werken bleek vele malen effectiever en winstgevender.

Ik greep alles aan (al was het met zweet in mijn handen) en daar groeide ik van. Van een lezing verzorgen tot mijn netwerk benaderen, op beurzen staan en mijn gezicht laten zien. Ook al werd daar iets van gevonden en ik daar weer last van had. Ik heb vele boeken gelezen, gericht op het brein en de psychologie en de kracht van overtuiging. Ik ging meer in mezelf geloven en een duidelijk pad kiezen waar ik voor stond. Vanaf het moment dat we (inmiddels was mijn man mee in het bedrijf met inmiddels 6 personeelsleden gekomen) een coach in de arm namen ging ik echte stappen zetten.

Met mijn bagage vol levenslessen en ervaring was ik op een punt beland dat ik kon inzien dat ik (en later wij) een prachtig bedrijf hadden opgebouwd. Ik kreeg meer waardering en voelde hoe ik was gegroeid als mens. Krachtiger en vol zelfvertrouwen.

Hoewel ik altijd voor mezelf koos in stappen die ik nam, was ik vooral bezig met de ander. Ik was altijd moedig en dapper en leek overtuigend, maar van binnen was ik een onzeker vogeltje met veel bluf. Bluf waardoor ik moest waarmaken wat ik riep. Ik sprong in het diepe en moest de overkant zien te halen. Dat heb ik gedaan, en zal ik blijven doen. Het heeft me veel gebracht. En ik geloof in een leven lang leren en ontwikkelen.

Als je de kunst van het leven begrijpt is alles mogelijk

En nu, op mijn 58e pak ik meteen door als ik een gaaf plan heb. Ons tweede en mijn derde bedrijf werden veel sneller succesvol. Ik weet wat ik kan, ik laat me blijvend coachen en draag alles over op die mensen die hier ook willen komen en daarvoor gaan. Met het gevoel van volledige vrijheid, met zingeving doen waar je van houdt en wetende dat je andere mensen daadwerkelijk helpt. De reden waarom ik zo graag mijn bed uitkom en waar tijd niet bestaat.

Een prachtig voorbeeld zie je hier van Richard Gere

Je succes valt of staat bij je mindset

Alles is mogelijk, maar doe niet alles alleen. Investering in jouzelf zou de eerste investering van je bedrijf moeten zijn. Daar wordt wat mij betreft veel te weinig aandacht aan gegeven. Zet je trots opzij maar geloof in jezelf. Het gaat jou lukken, als je er keihard voor gaat. Om je droom waar te maken. En als ik je een tip mag meegeven: zet 2022 in het teken van jouw ontwikkeling, het gaat jouw leven voorgoed veranderen en dán ben je er pas echt voor anderen!

Wil jij op de hoogte blijven van nieuws en informatie betreft Annelies Academy?
Meld je dan snel aan voor onze mailupdates:


Over de schrijver
Reactie plaatsen