Hoge hakken in de politiek

Twee tegenstrijdigheden zou je zeggen, maar waarom zouden ze niet kunnen samengaan? Weg suffig imago, weg grijze pakken, welkom vrouwen!

Natuurlijk zeg ik dit gekscherend, want ook de mannen van deze tijd zijn meer kleurrijk. Toch zijn het vaak de vrouwen – sorry mannen-  die een bepaalde sfeer kunnen creëren. Ze hebben een mening vanuit een ander perspectief en zeker ook een goede kijk op het leven en de wereld. Vrouwen hebben over het algemeen een goed inlevingsvermogen en een kort lijntje naar de inwoners.

De samenleving is toch ook een mix van man en vrouw, waarom zijn vrouwen dan op de dag van vandaag nog steeds in de minderheid in de politiek? Ligt dat aan het haantjesgedrag van mannen of aan de vrouwen die niet durven of het niet denken te kunnen? Het is inmiddels toch al honderd jaar geleden dat vrouwen stemrecht kregen! Gelijkwaardigheid is toch echt van deze tijd.

Ogen open doen als je zegt dat er geen capabele vrouwen zijn”!
(uitspraak Neelie Smit Kroes)

De gemeenteraad is verantwoordelijk voor de belangen van de inwoners. Hoe betrekken we de inwoners meer bij de politiek? Door er vrouwen in te betrekken! En is de politiek niet net zo saai als dat wij hem samen maken?

Vrouwen Ontmoeten Vrouwen hield in dit kader samen met de Gemeente Bernheze een informatieve avond met vrouwen die wel die stap hebben genomen. In een ‘De Wereld Draait Door’ formule werden de weinig vrouwen die onze gemeentelijke politiek telt aan de tand gevoeld. Het leidde tot een zeer heldere discussie, die bovendien boeiend was. Onder de deskundige leiding van Margot Elemans was het gesprek met de genodigden en aanwezigen transparant, interactief en doeltreffend.

Annemieke Boellaard gaf in klare taal uitleg over hoe de politiek nu werkelijk in elkaar steekt. Als Raadslid en Fractievoorzitter van D66 is ze hier natuurlijk helemaal in thuis, maar haar bevlogenheid en oprechtheid werken aanstekelijk. Ze noemt het zelfs een eervolle job en vindt het heerlijk om te debatteren.

Misschien ben ik niet objectief, omdat ik vrouw ben én het prachtig vind om mensen met een passie en bevlogenheid bezig te zien, maar ik mag die vrouwen aan het roer graag zien en horen. Waarom kijken en luisteren we ook (bijna) allemaal liever naar Maxima dan naar onze aardige en kundige koning Willem Alexander?

Dat man én vrouw elkaar versterken en nodig hebben verzinnen we niet zelf. Het schetst toch ook het ware leven.

Een uitzondering is Femke, Burgerlid van D66,  vanwege haar jeugdige leeftijd van 24 jaar en ambitieuze eigenschappen. Een sprankelende persoonlijkheid waarnaar je wilt luisteren en kijken. Puur en van deze tijd, een benadering van deze tijd, en plots wordt politiek minder saai. Bovendien praten jongeren vanuit andere belangen, en vertegenwoordigen daarmee ook een belangrijke groep in de maatschappij. Ik juich het toe, en velen met mij!

IMG_0966

“Eigenlijk is discussiëren of debatteren hetzelfde als dat je dat op bijvoorbeeld een verjaardagsfeest doet. Als je een mening hebt, en je wilt je erin verdiepen dan zou je dat kunnen. Natuurlijk is wat kennis hebben van belang” aldus Ezra (Raadslid CDA)

Esther van den Boogaard (CDA) heeft evenals onze Burgemeester Marieke Moorman de politiek met de paplepel ingegoten gekregen. Hun ouders waren hier al actief in, en ze hebben positief en negatief ondervonden dat we de maatschappij samen een handje kunnen helpen.

Belinda van de Helm houdt ervan om in dialoog te gaan maar wordt soms moe van de traagheid in de politiek. Rap van tong houdt ze de vaart erin, door niet op alle slakken zout te leggen.

Argumenten van de tijd die je erin moet steken en wat het oplevert komen opborrelen.

Politiek kost tijd, een raadslid besteedt hier gemiddeld zo’n 15 uur per week aan. Plannen is daarom noodzakelijk. En een balans vinden tussen politiek en privé. Er staat echter ook een financiële vergoeding tegenover.

Ook mag je aangeven wat bij je past, je hebt nu eenmaal niet overal evenveel mee. Het inlezen in te behandelen stukken kan een kluif zijn, vooral als het onderwerp niet echt jouw ding is. Maar wat veel belangrijker is, dat is het werkveld. Je mag aangeven waar jouw interesses liggen, of waar juist niet.

Interesse in wat er leeft  over een onderwerp, wat vinden inwoners ervan? Hiermee ben je de spil en vertegenwoordiger van de gemeenschap. En daar geloof ik dat vrouwen heel goed in zijn.

Hoe combineren de vrouwen de politiek met hun privé leven?

“Sporten, werken, plannen, keuzes maken én nee leren zeggen” (Femke)

“Hollen en stilstaan en soms de agenda blokkeren” (Belinda)

“Man ging minder werken, en alles is te plannen. Ik ben nu eenmaal leuker als ik werk”. (Marieke)

“Plannen rondom sommige dingen die niet te plannen zijn, en die dan ook voor pakken, ook in de privé situatie”.  (Esther)

Heb jij interesse om politiek actief te worden, maar vind je de drempel hoog?

De gemeente denkt met je mee, en heeft hiervoor een cursus van twee avonden ontwikkeld om te snuffelen of politiek iets voor jou is.

Of stuur een brief sturen naar de raad en college, waarvan je een reactie krijgt.

“Het enige wat belangrijk is zijn ambitie en drijfveren” zegt Femke. (Burgerlid D66)

“Een eervolle functie” zegt Annemieke ( Fractie voorzitter D66)

“je moet wel een mening hebben, maar iedereen kan het” zegt Ezra (CDA)

“Politiek is je ook wapenen tegen kritiek, en beseffen dat dit op de functionaris is gebaseerd en niet op de persoon” Marieke (Burgemeester)

De boodschap die deze politica nog aan je willen meegeven:

“Probeer geen man te zijn”

“Ga ervoor”!

“Welkom”

“Gewoon een kwestie van aanmelden en het balletje gaat rollen”!

Tot afsluiting mijn boodschap:

Kom uit die comfort zone en ontdek misschien wel een nieuwe passie!

Annelies

 

 

 

Over de schrijver
Henrie van Zoggel
Door

Henrie van Zoggel

op 04 Jul 2017

Goed gesproken Annelies in een helder en prettig woordgebruik. Mijn vriendin zit al 10 jaar in de raad van Uden. Ze roert haar monderzoek, is sociaal bewogen en neemt politieke verantwoordelijkheid. Ook een kwestie van plannen naast haar drukke baan. Met aan het thuisfront iemand die het gezinsleven regelt: een man, ik zei de gek.

Annelies Aarts
Door

Annelies Aarts

op 04 Jul 2017

Goed Henrie, het valt mij wel op dat al die feministische vrouwen een 'begripvolle man' achter zich hebben, die ook niet te beroerd is om andere taken op zich ten nemen. Inclusief mijzelf. Hetzelfde geldt voor de man, achter elke succesvolle man staat een sterke vrouw!

Reactie plaatsen