Sommige dingen blijven in je geheugen gegrift, en voelen als de dag van gisteren
10 december 2020 

Sommige dingen blijven in je geheugen gegrift, en voelen als de dag van gisteren

Vandaag 15 jaar geleden, een winterse dag met een mist die het vergezicht verminderde tot een beperkt aantal meters. De halve cirkel waarin we stonden met een groep dierbare mensen voelde hierdoor nog intenser.

Vandaag 15 jaar geleden maakten we de stap naar ons huidige bedrijf.

Het was een dag vol emoties, een dag waarop diep verdriet van afscheid en een spannend begin van een droom die werkelijkheid werd, behoorlijk tegenstrijdig waren.

In de voorbereiding naar de verwezenlijking van het pand, ontviel een dierbare vriend ons plotseling. Het confronteerde me zo erg met de betrekkelijkheid van het leven, dat ik het liefst zou zijn teruggekrabbeld. Natuurlijk gingen we door, er was geen weg terug.

De bouw ging van start en mijn vader was een soort van bouwopzichter, en was er elke ochtend als eerste, tot die ene dag dat hij niet kwam opdagen. Hij zou nooit meer komen, hij overleed in zijn slaap. Mijn wereld stortte in en weer dacht ik, waar zijn we aan begonnen? Natuurlijk moesten we door, en dat deden we ook.

In onze ‘oude salon’ werkte ik samen met mijn personeelslid Anita intussen hard door, en Charlotte begon haar stage bij ons. Zo bijzonder dat deze twee collega’s tot op de dag van vandaag bij ons werkzaam zijn, en beiden zijn gegroeid van jonge meisjes naar vakkundige vrouwen en supermedewerkers. Dat dit een voorrecht dat is, besef ik me terdege.

Het pand zag er gelikt uit, er hing een warme sfeer en goede energie. Burgemeester Jos Heijmans opende ons nieuwe bedrijf, we waren een voorbeeld van een her-invulling van een voormalige stal tot een andere tak van bedrijf.

De opening werd druk bezocht, maar ik was aan het eind van mijn Latijn en vel over been. De vele mooie woorden en felicitaties waren fijn, maar werden overstemd door bepaalde uitspraken als die van mijn toenmalig leverancier ‘ik geeft het 50% kans van slagen’. Zo stom dat juist die negatieve uitspraken je dan zoveel meer doen dan de positieve.

Van twee behandelcabines waren we naar zes behandelcabines gegaan, en die moesten we rap vol proberen te krijgen. Sommige consumenten vonden deze groei lastig, en bleven weg. Daarnaast wisten gelukkig vele consumenten uit de hele regio van Den Bosch tot Eindhoven ons te vinden. We moesten ons echter wel laten horen en zien, we zitten tenslotte niet op een A1 locatie.

Die eerste winter was Nederland bedekt met een dikke laag sneeuw, en door de grote raampartijen genoten we van het bijna idyllisch aandoende plaatje terwijl we aan het behandelen waren. Gaandeweg probeerde ik los te komen van mijn uitvoerende behandelingen om meer sturend en creatief aanwezig te kunnen zijn, want daar lag mijn hart. In het ondernemerschap en in het bijdragen van geluk en gemak van consumenten. Door hen dat aan te bieden waar behoefte aan was, steeds zoekend naar hoe het nog beter kon.

Terugkijkend hebben we veel meegemaakt in die jaren, positief en negatief

We hebben fouten gemaakt, miskopen gedaan, de plank misgeslagen. We hebben met diefstal te maken gehad, met onzekere periodes en een dikke recessie die al enkele jaren na de opening begon en niet direct van plan was om op te houden. We verloren soms de focus en vochten weer terug. Juist van die tegenslagen hebben we ontzettend veel geleerd.

Paul kwam mee in het bedrijf en we stuurden een andere richting op, van waar de toekomst lag van de huidige consument. We leidden in al die jaren diverse stagaires op, waarvan er een groot aantal een vaste aanstelling kreeg. Prachtig om al die jonge mensen te zien groeien, en soms lastig als je ze weer los moet laten. Ons team is hecht en fijn, voelt als een grote familie en onze gasten (die we vroeger klanten noemden) voelen die warmte. We deinden mee op de golven van de ontwikkelingen. Gingen van oppervlakkig naar dieper werken, en uiteindelijk naar een holistische aanpak. Een mens is meer dan zijn of haar huid. We hebben de zin en onzin leren scheiden en zijn ons daarop gaan richten wat er werkelijk toe doet.

Bovenal hebben we genoten van onze onderneming en prijzen onszelf gelukkig dat dit goed is gegaan. Dat we zorgen voor oma en kleinkind hebben kunnen combineren met werken in eigen omgeving, dat we ondanks struggles altijd weer een oplossing vonden en gestaag groeiden. Nog steeds bezoeken gasten van het eerste uur ons, er komen gasten bij en er blijven gasten weg, en vaak zien we ze na jaren weer terugkomen.

In de loop van de jaren kon ik me steeds meer gaan richten op waar mijn hart (en dan waarschijnlijk ook mijn talent) lag omdat ons team zelfsturend was. Ik kon me toeleggen op en uitdenken en innoveren van nieuwe behandelingen en concepten.

Dit resulteerde onder andere in het importeren van een huidverbeterend organisch merk, waar ik een concept omheen bouwde. A & P nature Brands was ons nieuwe kindje, met Medi Spa als Experience center. Vanuit de praktijk komen immers de beste lessen.

Mijn drijfveer om onze gasten te laten stralen en in hun kracht te zetten door het bijdragen van een stukje geluk of gemak wilde ik nog verder doorzetten naar beautyprofessionals. Ik geloof dat ook daar nog een wereld te winnen is in gelukkig en succesvol ondernemerschap. Ik wil mijn kennis en inzichten dolgraag delen met praktijkvoorbeelden, ook van hoe het niet moet.

2020, een jaar wat zeker in ieders geheugen gegrift zal blijven

Ook voor ons was dit een turbulent jaar, dat ook weer veel inzichten opleverde. Ons concept wijzigde, ons team wijzigde en nieuwe plannen werden concreet. Ons concept is helder en doeltreffend, helemaal toegespitst op de huidige consument, want ook hun wensen zijn voorgoed veranderd. Terug naar de essentie en werkelijke waarde.

We hebben geluk gehad dat we de storm aankonden en het is drukker dan ooit. Geen hoge bergen zonder diepe dalen.

Je zult het op mijn leeftijd misschien niet geloven, maar wederom zit ik vol ambitie en plannen. Met harde lessen, maar altijd vol passie en zingeving. Vaak hoor ik zeggen, er is meer dan werken, maar als het je kindje is dat ligt dat anders. Dan krijg je daar geen genoeg van. Je bent ook nooit te oud om opnieuw je droom te verwezenlijken en te genieten van uitdaging en persoonlijke groei. Ik kom steeds meer in de positie waar ik me thuis voel. Nu met wijsheid en ervaring in pacht, een van de voordelen van ouder worden. Laat de nieuwe tijd maar komen, ik heb er zin in.

Annelies

Over de schrijver
Anny v Brakel
Door

Anny v Brakel

op 11 Dec 2020

Mooi geschreven, Annelies.

Annelies Aarts
Door

Annelies Aarts

op 11 Dec 2020

Dank je Annie

Heidi Verwijst
Door

Heidi Verwijst

op 11 Dec 2020

Super mooi geschreven en prettig te lezen.. een kijkje terug in geschiedenis van Medi Spa toen ik jullie nog niet kende.

Annelies Aarts
Door

Annelies Aarts

op 11 Dec 2020

Dank je Heidi!

Anja oppers
Door

Anja oppers

op 11 Dec 2020

Prachtig annelies Het is je van harte gegund. Met kracht wijsheid en een tomeloze overtuiging met een visie. Strevend naar het goede Ik wens je een mooi gezond 2021 toe Groet anja

Annelies Aarts
Door

Annelies Aarts

op 11 Dec 2020

Dank je wel Anja, ik wens ook jou het allerbeste!

Lizet Van der Wielen
Door

Lizet Van der Wielen

op 12 Dec 2020

Het was een hele weg, maar nog steeds de krachtige positieve ondernemende vrouw gebleven. Samen staan jullie sterk, heel veel succes voor de jaren die komen en blijf vooral gezond, liefs Lizet en Leo

Annelies Aarts
Door

Annelies Aarts

op 12 Dec 2020

Dank je wel Lizet en Leo

Tiny Van Duijnhoven
Door

Tiny Van Duijnhoven

op 14 Dec 2020

Mooi weer Annelies, recht uit jouw ondernemers hart. Weer een blog vol passie en inspiratie. Het siert je dat je ook laat zien dat het niet altijd ‘Hosanna’ is, maar dat vallen en opstaan en doorzetten leidt tot groei en mooie stappen. Veel succes met je verdere uitdagingen ❣️

Annelies Aarts
Door

Annelies Aarts

op 21 Dec 2020

Dank je Tiny

Mirjam Sterk
Door

Mirjam Sterk

op 14 Dec 2020

Mooi geschreven powevrouw! Bewondering voor jou! ❤

Annelies Aarts
Door

Annelies Aarts

op 21 Dec 2020

Dank je Mirjam

Reactie plaatsen