Ondernemen in de beautysector zit boordevol kansen
13 februari 2024 

Ondernemen in de beautysector zit boordevol kansen

Met alle negatieve berichten die je om je oren vliegen denk je nog wel twee keer na om een volgende stap je nemen in je ondernemerschap of om überhaupt nog wel te willen starten. Tegelijkertijd zijn ondernemers wel de motor van de economie, de aanjagers. Tijd voor een positieve vibe. Want een van de mooie eigenschappen van ondernemers is hun positieve kijk en geloven dat het wél kan. Is het niet linksom, dan rechtsom. Wat maakt hen succesvol en hoe doen ze dat?

Moeilijke tijden vragen slimme aanpassingen

Ik ben zo’n ondernemer die mogelijkheden en kansen ziet, voorbij de ellende of omstandigheden. Omdat bij elk probleem ook weer een oplossing mogelijk is. Het vergt anders denken en een positieve mindset. Maar juist problemen scheppen kansen.

Mijn Medi Spa was slechts enkele jaren gevestigd in een bedrijfspand toen de recessie uitbrak die jaren ging duren. Dit vergde de nodige aanpassingen, waardoor ik in een sneltreinvaart leerde om te schakelen en besluiten nam die voor de toekomst gunstig bleken. Het waren heus lastige tijden, maar door het snijden in mijn aanbod waardoor de voorraad (die veel geld kost) lager werd en het kiezen van een nog duidelijker niche bleef het bedrijf gezond en groeiden we gestaag door. Ik bouwde aan mijn eigen merk.

Het was zeker geen vetpot, maar een investering die op lange termijn beloond werd. Dit vergt veerkracht en vertrouwen dat het goed komt, uiteraard niet door af te wachten en te blijven doen zoals je het altijd deed, want dan kom je te laat. Je kent de winkels en bedrijven wel die ooit succesvol waren met hun concept. Totdat hun concept uit de tijd was omdat ze niet mee evolueerden met de tijdsgeest.

Negatieve en Positieve Trends in Ondernemerschap

Negatief: 

- De leegloop van vele fysieke winkels straalt niet persé vertrouwen uit. Want waarom lukte het die ondernemer niet om het hoofd boven water te houden?

- Duizenden ondernemers geven er de brui aan door de hoge inflatie en krapte op de arbeidsmarkt

- Faillissementen nemen schrikbarend toe

- Veel kleine ondernemers weten niet wat ze verdienen en verdienen te weinig, en pensioenopbouw of verzekeringen schieten erbij in

Positief:

- Er zijn vele succesvolle bedrijven die allemaal gemeen hebben dat ze mee evolueren of zichzelf opnieuw uitvinden

- Ondernemen stopt nooit. Als jij het niet doet, dan gaat een ander er mee aan de haal

- Winkelpanden die leeg komen kunnen een mogelijkheid zijn om juist wel in te stappen

- In crisistijden ontstaan de mooiste initiatieven

- Mogelijkheid tot opschalen en meer vrijheid die je als ondernemer kunt realiseren

 

Tips en voorwaarden voor succesvol ondernemerschap

  1. Ondernemen is vooruitzien
  2. Ondernemen is volhouden. Een winnaar is diegene die niet opgeeft, maar wel aanpast als één manier niet lukt.
  3. Omgeef je met ondernemers die wel succesvol zijn of tenminste met mensen die positief in het leven staan.
  4. Kies voor samenwerken in plaats van tegenover elkaar staan
  5. Bedenk nieuwe mogelijkheden om een bijdrage te leveren aan een mooiere wereld, denk verder dan het uurtje factuurtje werken
  6. Sta elke ochtend weer op met de intentie om er weer iets van te maken
  7. Wees de leider waarmee anderen zich willen conformeren
  8. Blijf niet dezelfde voor de rest van je leven, maar durf te veranderen en aan te passen aan de nieuwe tijd
  9. Blijf tegelijkertijd heel dicht bij jezelf en jouw kernwaarden, want alles wat niet van jou is daar prikken mensen feilloos doorheen
  10. Kijk verder en ontdek de mogelijkheden, de inspiratie ligt op straat

De beautyondernemer: vak- en ondernemerschap

Veel beautyondernemers zijn gek op hun vak en voeren dat met passie uit. Tegelijkertijd vinden velen het spannend om stappen te nemen die risico met zich meebrengen, áls ze al met het ondernemen bezig zijn. Vak gerelateerde opleidingen spreken hen meer aan.

Toch is ondernemen een vak apart, en als je daarin duikt dan kan er een wereld opengaan, waarin je je mooie vak met succes kunt gaan uitdragen.

Doemdenken of mogelijkheden zien? Schrijf je hier in voor meer inspiratie!


Annelies

Over de schrijver
Reactie plaatsen