Als de oerkracht van vrouwen naar boven komt..
07 maart 2022 

Als de oerkracht van vrouwen naar boven komt..

Nog altijd verdienen vrouwen gemiddeld minder dan mannen en is 50% niet zelfredzaam of financieel onafhankelijk. Anno 2022. Nog altijd nemen gemiddeld meer vrouwen zorgtaken op zich en combineren dit met een deeltijdbaan. Enerzijds als natuurlijk voelend en accepterend en anderzijds als de meest gemakkelijke of logische weg. Ik werd getriggerd door het artikel van Marianne Bruijn die vrouwen aanspoort tot financiële onafhankelijkheid met haar nieuwe boek ‘the female fix’

Financiële afhankelijkheid
Vrouwen zijn vaak nog (deels) afhankelijk van hun partner in financieel opzicht. Of is het ook gemakzucht, onzekerheid of vluchten? En wat gebeurt er wanneer een relatie stukloopt, wat intussen al in 40% van de relaties het geval is? Hoe voelt het om afhankelijk te zijn? Ze zijn een kei in zichzelf wegcijferen en aanpassen aan de omstandigheden. Overblijfselen van manieren die nog niet mee geëvolueerd zijn.

Vrouwelijke ondernemers
Een steeds grotere groep kiest of heeft gekozen voor zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Om keuzes te maken waar ze zelf gelukkig van worden. Ze hebben zoveel in hun mars, en zijn niet voor niets het sterke geslacht. Ze weten zoveel ballen in de lucht te houden! Ze geven niet op, maar hun oerkracht komt pas echt vrij als de ‘nood aan de man’ is. Dan lijken ze plots te veranderen in sterke leeuwinnen die vechten om overleving en vriend en vijand verbazen.

Maar als het over geld gaat, blijken veel vrouwen daar geen super match mee te hebben. Ze zijn zuiniger, vinden het minder belangrijk en het heeft een vieze bijsmaak. We schamen onszelf om veel te verdienen, nemen genoegen met minder of doen onszelf tekort. Vrouwen zijn gevers en hun eigenwaarde schatten ze niet al te hoog in. Ze voelen zich ook niet altijd serieus genoeg genomen, maar hoe serieus nemen ze zichzelf?

Zorg- en verzorgende beroepen
In de zorgsector en verzorgende beroepen waaronder ook de mijne valt (beautybranche) zie je vooral zeer empathische mensen die geven, de ander willen helpen en daar ver in gaan.

De zelfstandige ondernemer doet hierbij zichzelf heel vaak financieel te kort, en gunnen zichzelf slechts een heel klein salaris waarvoor ze vele uren werken. De lockdowns hebben het er niet gemakkelijker op gemaakt. Ze hebben niks met geld, nemen het zoals het komt en daardoor lopen ze achter de feiten aan. Ze nemen genoegen of accepteren de situatie. Tot een probleem hen wakker schud en hun toekomst wankelt, of tot een moment waarop een inzicht komt om zelf de regie te gaan nemen over eigen leven en financiën.

Pak de regie
Excuseer me als je niet tot bovenstaande groep behoort, het gaat dan niet over jou. Raakt het je omdat je jezelf erin herkent? Dan is dit misschien een reden om een omslagpunt te maken en ben ik blij als ik je hierbij geïnspireerd heb.

Door doelen te stellen waarom je geld zou willen verdienen of sparen, raak je gemotiveerd en verandert je mindset om geld naar iets moois om te creëren. De studiekosten van je kinderen, een reis maken, je eigen pensioen of wat dan ook. Het kan je veel geluk, eigenwaarde en zingeving brengen.

Zelf besloot ik op ongeveer 17 jarige leeftijd dat ik financieel zelfredzaam zou gaan zijn. Hoe wist ik nog niet, maar ik was er van overtuigd door situaties die ik had meegemaakt. Helaas overkwamen me nog een aantal zware trauma’s, die me verder hebben gevormd in mijn zelfleiderschap. Ik ging ervoor en werd… beautyondernemer.

Inderdaad in de zorgsector. Ook ik heb mezelf jarenlang een te laag salaris uitgekeerd, ik dacht dat het niet anders kon. Inmiddels weet ik beter, en is er veel meer mogelijk dan ik voor mogelijk hield. Het kon anders en vanaf dat moment liep het ook anders, omdat ik het anders ging aanpakken.

Business coach van beautyondernemers
Ik maak me hard voor vrouwen, omdat ik weet hoe hard ik ervoor heb moeten knokken. Omdat je als vrouw toch anders behandeld wordt en geld en aardig zijn niet samen lijken te gaan. Ik werk met mijn hart, maar ken inmiddels ook mijn (eigen)waarde.

Ik geniet als ik voor en met anderen het omslagpunt weet te realiseren, waaronder onderstaand voorbeeld:

‘Hoewel het niet nodig was omdat haar man voor de vaste lasten van het huis zijn verantwoordelijkheid nam, vroeg ik haar wat haar dromen of wensen waren als ze meer financiële armslag zou hebben. Ze vertelde dat ze dan hun huis grondig zou gaan verbouwen wat hard nodig was, en dat haar man dan eerder zijn baan kon opgeven om ondernemer te worden. Toen ik haar vroeg wat het voor haar zou betekenen als zij dat voor haar rekening zou kunnen nemen om deze droom op korte termijn waar te kunnen maken gingen haar ogen stralen.

‘Daar zou ik mijn partner super gelukkig van worden én ik zou erg trots zijn op mezelf’

Waarom niet? Als je ervoor gaat, dan gaat het je lukken.
Nee, niet in de comfortzone. Ook niet door je alleen te laten inspireren. Ook niet door te doen zoals je het altijd deed.

Denk in mogelijkheden
Er is veel meer mogelijk dan je denkt. Je bent meer waard dan je denkt. Omgeef je met mensen waarvan je kunt leren, van vrouwen die het zelf hebben doorlopen en doorleefd. Succesvol zijn overkomt je niet, je kiest en gaat ervoor. Met dromen, doelen en plannen. Voor een zinvol leven.

Nut of noodzaak
Wacht niet af tot de noodzaak je oerkracht naar boven moet halen, maar zie het nut om de oerkracht in jou te ontdekken. 

Hoe zou je leven er dan uitzien?

Over de schrijver
Reactie plaatsen