Angst is een slechte raadgever

De reacties van mensen op het Corona virus is bijna bizar te noemen. Een kat in het nauw maakt nu eenmaal rare sprongen.

Ons zo veilige Nederland staat volledig op zijn kop. Het ‘alles onder controle’ gevoel is weg. Ondanks de wetenschap, onze intelligentie en moderne technologieën zijn en blijven wij mensen slechts een nietig stipje in het heelal.

We hebben onszelf een machtige positie toegeëigend, machtiger dan we in werkelijkheid zijn.

Toevallig, of misschien ook niet, ben ik het boek aan het lezen: ‘De meeste mensen deugen’.

Het verband?

In dit boek worden wetenschappelijke onderzoeken opnieuw aan het licht gesteld, om te kijken hoe mensen van nature reageren en anticiperen op hun omgeving en situaties. Het gedrag wordt opnieuw ontleed, en wat blijkt?

We zijn slimme wezens, maar van oorsprong niet slimmer dan de apen. Waarin wij wel uitblinken, is het feit dat we zeer leergierig zijn en altijd meer willen weten om beter te worden dan gisteren. We zijn volgzame kuddedieren, en vooral ten tijde van nood zeer eensgezind. We kunnen enorm goed samenwerken met ‘onze eigen groep’, de groep waarmee we ons verwant voelen.

Een belangrijke menselijke eigenschap is veerkracht. Wij mensen blijken enorm veerkrachtig en dat vind ik het enige mooie aan deze hele benarde situatie. De openheid, betrokkenheid en toegankelijkheid van mensen vind ik bijzonder en hartverwarmend. Voor even lijken we één te zijn.

We zijn daarentegen super alert op negatief nieuws, het beschermde ons immers in de oertijd om te vluchten of vechten en te overleven. We steken elkaar aan, letterlijk en figuurlijk. Letterlijk met het Corona virus en figuurlijk met ons na-aap gedrag. We zaaien paniek en regeren vanuit angst. Dat dat niet werkt zouden we inmiddels toch moeten hebben geleerd, maar niets is minder waar.

De ernst van de situatie

We moeten zeker de ernst van de situatie onder ogen zien, elkaar helpen zoveel we kunnen. Maatregelen treffen die reëel zijn. Maar vooral ook de rust proberen te bewaren, in oplossingen te denken én van de nood een deugd maken.

De Media is belangrijk, maar maakt ons evengoed gek. En de mensen die zeuren dat een vakantie door hun neus geboord wordt, zou ik willen vragen alles even in perspectief te zien.

De Economische gevolgen

Ik denk terug aan een passage uit het boek, over hoe vredig het leven was voordat de landbouwrevolutie begon. Mensen hadden geen bezittingen en hoefden zich daarover ook geen zorgen te maken. Ze waren enkel gericht op hun naasten en zichzelf. Wij hebben onszelf in een wurggreep gemanoeuvreerd, zijn afhankelijk geworden van de economie én blijven uiteindelijk nog steeds kwetsbare wezens.

De tijden zijn veranderd, niet alleen onze gezondheid maar ook de economie speelt een grote rol

Ik hoop dat werknemers zich even verantwoordelijk voelen en gedragen als hun werkgevers. Want een ramp als deze treft iedereen. Het kan niet zo zijn dat werkgevers hier het volledige risico dragen. Een gun factor van de consument speelt eveneens een rol, door hun aankopen bij de kleine of lokale ondernemer te doen.

Door krachten te bundelen kan er in de periode dat alles even stil komt liggen (en daar ben ik bang voor, niet angstig;) dan moeten we inventief worden. Zo handelen dat we de opgelopen schade straks snel kunnen inhalen.

Denken in mogelijkheden en oplossingen

De tijd die over is kan benut worden om aan het bedrijf te werken. Het volgen van online trainingen, het bedrijf en concept onder de loep nemen, brainstormen, wat kan er beter? Allerlei dingen waar we normaal gesproken niet aan toekomen, en juist de mensen van de werkvloer kunnen met lumineuze ideeën komen.

Elke bedreiging vormt een kans. Er zijn meer recessies geweest waar we uiteindelijk altijd weer uitkwamen, zij het niet altijd zonder kleerscheuren maar wel wijzer.

Een ding is zeker, we hebben elkaar nodig. Je kunt jezelf niet aan je haren uit het moeras trekken, dat moet je samen doen.

De vraag is dan ook; ‘Wat kunnen we nu doen waar we straks de vruchten van plukken?’ Laat je creativiteit werken. Een echte ondernemer komt in moeilijke tijden bovendrijven. Zoek mensen op die je energie geven en waar je van kunt leren. Want daar zijn we toch zo goed in?

Ook onze branche (beauty) wordt hierdoor geraakt en ik beluister paniek. Maak elkaar niet bang maar bedenk hoe we er samen uit kunnen komen, met een positieve mindset. Want angst heeft nog nooit iemand verder geholpen.

Elk nadeel heeft zijn voordeel

We komen er hoe dan ook sterker uit, we leren ervan. Ontdekken nieuwe medicatie. Het kost echter ook levens. Hoe erg ook, veel ziektes kosten levens, al wordt daar iets minder uitgebreid over gesproken.

Het kost kruim, er worden altijd mensen de dupe, wat inherent is aan het leven. Overleven de sterken, of is het een kwestie van geluk?

Of we nu arm zijn of rijk, jong of oud, het treft ons allemaal. We kunnen er niet voor vluchten of het ontlopen, zelfs niet met het hamsteren van wc papier.

Voor even zijn we allemaal gelijk. De koning en de notaris, de bouwvakker en de stratenmaker en beseffen we weer hoe betrekkelijk alles is. Wat werkelijk waarde heeft. We raken weer de kern en vragen ons af waar we allemaal mee bezig zijn.

Veerkracht

Ik wens iedereen veel gezondheid en steun aan allen die het nodig hebben, dat is wat nu telt. Dat iedereen op welke manier dan ook haar steentje bijdraagt.

Straks pakken we de draad weer op, lijmen we de brokstukken weer aan elkaar en gaat dit de geschiedenis in als het snelst verspreidende virus ooit die de wereld op haar grondvesten deed schudden.

Ik geloof dat we naar elkaar toe kunnen groeien in deze crisis, dat het ook iets goeds brengt.

“Laten we vandaag op afstand blijven, om elkaar morgen nog sterker te omarmen”

‘Giuseppe Conte’

Over de schrijver
Elly
Door

Elly

op 15 Mar 2020

Mooi en goed verwoord Annelies!

Annelies Aarts
Door

Annelies Aarts

op 16 Mar 2020

Dank je Elly

Harriet
Door

Harriet

op 16 Mar 2020

Mooi geschreven Annelies, en inderdaad we moeten er maar het goede van maken en vooral in perspectief blijven zien, hoe vervelend het ook is. Misschien goed om in onze soms doorgeslagen economie eens een pas op de plaats te maken! Gezondheid is toch nog altijd het belangrijkste goed naar mijn mening. En juist daar worden we nu op geattendeerd. Veel gezondheid voor ieder die het nodig heeft!!

Annelies Aarts
Door

Annelies Aarts

op 16 Mar 2020

Dank je Harriët, zo sta ik er ook in. Erg moeilijk om vandaag te hebben besloten om ons bedrijf te sluiten voor behandelingen. Met veel personeelsleden geen kleinigheid. Maar inderdaad, gezondheid voorop en ik geloof net als jij dat het niet voor niets is. We worden ons weer bewuster van waar het om gaat. Goed is goed.

Reactie plaatsen