Besluiteloosheid van de ondernemer, een gemiste kans
04 november 2020 

Besluiteloosheid van de ondernemer, een gemiste kans

Een ondernemer staat nooit stil. Zelfs als hij gedwongen zijn bedrijf moet sluiten, is hij bezig met de toekomst. Met het bijsturen of ontdekken van nieuwe mogelijkheden die hij onder normale omstandigheden nooit bedacht zou hebben. Door even afstand te nemen, komen er andere dingen naar de oppervlakte.

Het kan echter ook zijn dat je bent lamgeslagen en niets uit je handen krijgt. Begrijpelijk en moeilijk. Daar heb je je medemens voor nodig. Veel ondernemers zijn bang om nu beslissingen te nemen. Maar hebben we ooit zekerheid? Weet jij wat er morgen gaat gebeuren?

Je buikgevoel zegt dat het zetten van die nieuwe stap klopt. Totdat je denken het over gaat nemen. Naarmate je meer denkt, gaat het verder van je afstaan. Je ziet beren op de weg. De tijd werkt niet mee. Wat als..

Je gedachten gaan met je op de loop en deze hebben altijd eerst de neiging naar negatief. De angst slaat je om het hart. Je kiest voor veiligheid en stelt uit. Wat in het vat zit verzuurd niet.

Maar niet verzuren is iets anders dan groeien. Stilstand is achteruitgang, altijd. Ook in crisistijd. Wat als je nu eens vertrouwt op je buikgevoel? Je gedachten stuurt naar positiviteit en doelgerichtheid? Zodat je je onderscheid en positief vooruit denkt? Die energie trekt aan. Tijdens crisis durven, is straks de vruchten plukken. De mooiste ondernemingen zijn tijdens crises ontstaan.

Als jij wacht, dan bestaat de kans dat een ander er mee aan de haal gaat. Wacht niet tot het perfect is, want dat is het nooit.

Met onze Medi Spa hebben we meerdere recessies meegemaakt en doorstaan, en maakten we juist in die tijd een groei door. Niet vanzelf, maar door vooruit te kijken, aan te passen en vooruit te kijken naar de toekomst. Natuurlijk haal je een periode van sluiting niet zomaar in, maar je ontdekt wel nieuwe ontwikkelingen die op een later moment hun vruchten afwerpen.

Onze B2B werd ook geraakt, omdat we leveren aan beautysalons die ook stillagen. Maar wat er toen achter de schermen gebeurde overtreft alles. Er zijn zoveel manieren, en zoveel wegen naar nieuwe ontdekkingen en ontwikkelingen.

Tijdens de periode van social distancing zijn we doorgegroeid met nieuwe bedrijven die wel durfden. En daar zag ik groei. We stimuleerden en motiveerden elkaar, met positieve energie en super goede ideeën en oplossingen. Er werd passief inkomen gegenereerd.

We hebben ons concept rond Éminence Organics nog verder uitgediept, passend bij onze missie. Om ons steentje bij te dragen aan gelukkige & succesvolle ondernemers, want er is nog een wereld te winnen.

Op dit moment moeten we vanwege regiobescherming naar onze huidige samenwerkende salons vaker ‘nee’ verkopen aan geïnteresseerde bedrijven die nog even gewacht hebben voordat ze de beslissing durfden te nemen. Jammer en een gemiste kans.

Tijdens dit schrijven zit ik in quarantaine. Harstikke fit, dat wel, maar volgens de geldende regels. En eerlijk, ik vind het niet erg. Ik heb tijd om mijn huiswerk te doen en aan mijn bedrijf te werken in plaats van erin. En zo is ook een nieuw idee geboren, wat ik ga voeden tot het klaar is om in de markt te zetten. Er zijn zoveel kansen.

Ga in gesprek met positief gestemde mensen

Stel je beslissingen niet uit om wat er in de wereld gaande is, maar houd zelf de regie in handen. Past het in de toekomst? Past het bij jouw kernwaarde? Vertrouw op jezelf. De wereld heeft ons nodig. Er blijft altijd een economie bestaan, hoe anders ook. Ondernemen is risico nemen, maar je buikgevoel liegt niet. Kijk naar de mensen waarmee je samenwerkt, en omring je met diegene waar je positieve energie van krijgt.

Annelies

Over de schrijver
Reactie plaatsen