De kracht van de overtuiging
21 oktober 2020 

De kracht van de overtuiging

Als overtuiging niet zou werken, waarom is de placebo dan het beste medicijn ter wereld?

Overtuiging bezit een immense kracht. Of die op waarheid berust of niet, dat maakt niet uit. Overtuigingskracht kan zelfs je cellen beïnvloeden. Ik vind het zo ontzettend jammer, dat hier nog te weinig mee wordt gedaan of serieus genomen wordt. Het kan namelijk zoveel meer mogelijk maken dan we ooit voor mogelijk hielden.

In zijn boek ‘de biologie van de overtuiging’ doet Bruce J Lipton de macht van de epigenetica (beïnvloeden van de cellen van buitenaf) uit de doeken. Als celbioloog ontdekte hij dat zelfs het DNA van de cellen te beïnvloeden is door gedachten en overtuiging. Hij heeft het in levende lijve ervaren, en zijn leven veranderd, waarvan hij dacht dat het voorbestemd zou zijn. Ik kreeg het boek van een arts en heb het meermalen gelezen. Erg inspirerend.

Gedachten kun je sturen, al valt dat niet altijd mee. Het onderbewuste kent het verschil tussen waarheid en onwaarheid niet. Het volgt de gedachten op. Bestaan je gedachten uit angst en onzekerheid? Overheersen de negatieve gedachten? Of stuur je ze een positieve richting uit? Het vergt enige oefening, maar het werkt. Zeker weten.

Prof. Dr Erik Scherder vertelt in het onderstaande video dat door het luisteren van muziek en het bespelen van een instrument verbindingen tussen de hersenhelften tot stand komen, of sterker worden.

https://youtu.be/9Kq3rwjMxTE

Muziek, wandelen en empathisch gedrag doen het stresshormoon afnemen. Cellen anticiperen op gedachten en gevoelens.

Gisterenavond werd ik weer getriggerd tijdens de TV show van Ivo Niehe. Hij interviewde lucht acrobate Kristina die tijdens een act in Theater Carré 12 meter naar beneden stortte. Ze zou na haar dwarslaesie nooit meer kunnen lopen, maar zat amper negen maanden na haar val in levende lijve te vertellen dat al weer zoveel kan. Ze loopt zonder rollator en sport zelfs al weer.

Na een weliswaar geslaagde operatie was de neurochirurg somber over haar herstel. Als je na 75 uur nog geen gevoel in je benen hebt, is de kans klein dat dat nog gaat gebeuren.

Haar partner Rustem spreekt haar echter steeds vertrouwen in en zegt dat ze weer gaat lopen. Hij masseert haar elke dag 6 uur! om de doorbloeding te stimuleren. Samen vechten ze en gaat Kristina een revalidatie traject in met haar topsport mentaliteit. Ze zal weer gaan lopen, spreekt ze zichzelf in. En eens zal ze weer vliegen, zoals ze haar acrobaten act noemt. Ze vertelt over de energie die vrijkwam tijdens die massage en voelde gebeuren dat er iets in gang werd gezet.

Ivo vraagt aan de neurochirurg wat het geheim is waarom Kristina al zover is gekomen, en vraagt of dit aan haar volharding of de massage kan liggen. Natuurlijk behalve het feit dat het team deskundig heeft gehandeld.

Hij lachte met de woorden van Ivo en noemde het doorzettingsvermogen en geluk.

Het antwoord van de neurochirurg stelde me hevig teleur, en hier trek ik de conclusie dat we nog steeds in hokjes denken en de natuurwetten voor het gemak maar overslaan. Het is niet het eerste bizarre verhaal wat ik hoor.

Emoties hebben invloed op je gezondheid, op je zijn en op je succes. Hiermee wil ik zeker niet zeggen dat we alles in de hand hebben.  Maar iemand die zegt altijd pech te hebben, stuurt niet bepaald aan op positieve gedachten.

Als je steeds denkt dat het niet goed zal gaan, dan zal het ook moeizamer gaan. Het is de wet van de aantrekkingskracht.

Het zal heus niet altijd meevallen, maar als je positieve gedachten voor jezelf vaak genoeg herhaalt dan ga je jezelf ernaar gedragen en je cellen anticiperen erop. Je wordt je gedachten.

Hiermee wil ik zeker niet zeggen dat je niets ergs kan overkomen, maar zelfs als je iets ergs overkomt dan kunnen positieve gedachten je herstel bevorderen.

Een zieke die zich ondanks haar ziek zijn verzorgd om er minder ziek uit te zien, en zich daardoor ook minder ziek voelt, geneest sneller dan iemand die het laat gebeuren.

Een persoon met een burn-out zal eerder herstellen van wandelen en muziek dan in bed blijven liggen.

Een ondernemer die een doel stelt en dit visualiseert dat het er is, gaat daar naar toe werken en realiseert meer dan hij of zij voor mogelijk hield.

Het visualiseren van je droom, een moodboard maken en in je gedachten steeds herhalen werpt zijn vruchten af. Niet wat je wenst, maar wat je zegt te gaan bereiken. In gezondheid, geluk, zingeving, relatie of werk. Je creativiteit werkt helend, het maakt oxitocine aan. Omstandigheden kun je niet veranderen, wel hoe je er zelf mee omgaat. Je kunt het niet voor een ander, wel voor jezelf. Ook ik heb het ervaren.

Neig je naar negatief? Omgeef je met positieve mensen. Het werkt aanstekelijk.

In deze onzekere tijden misschien nog wel extra belangrijk. Wacht niet tot het komt, dan kom je te laat. Laat het niet gebeuren, maar onderneem actie. Stuur je gedachten de andere kant op, en je gedrag volgt.

Over de schrijver
Reactie plaatsen