Meer financiële rust als ondernemer
15 december 2022 

Meer financiële rust als ondernemer

Hoewel ze ondernemer is, heeft de gemiddelde beauty ondernemer vooral passie en liefde voor haar vak. Ze is liever bezig met het behandelen en adviseren van klanten en het updaten van vakkennis dan met cijfers. Toch zijn het de inzichten in- en sturen op cijfers die bepalend zijn voor de gezondheid van het bedrijf, en uiteindelijk ook voor het geluk van de ondernemer. Al is geld niet de drijfveer, als er minder uitkomt dan dat ze voor een baas zouden werken dan verdwijnt de passie. Zonde, want het kan ook anders. (Uiteraard kan zij ook hij zijn.)

De feiten op een rijtje 

91% van alle schoonheidssalons bestaat uit één medewerker, meestal de eigenaar. 

7% telt twee tot vier medewerkers

1% telt meer dan 4 medewerkers


 Het aantal ondernemingen is de afgelopen aantal jaren flink gegroeid. 

Slechts 6% van de salons die nu bestaan is voor 1990 opgericht. 

Maar liefst 57% van de salons is na 2010 opgericht!

De conclusie is dat veruit de meeste beauty ondernemers alleen werken en daardoor alles moeten bijhouden, dus ook de geldzaken. Onwetendheid en desinteresse zorgen voor gemiste kansen. Werken aan het bedrijf is ook voor de eenpitter essentieel. 

Waarom leren we vrijwel niks over hoe je beter met geld om kunt gaan, terwijl het zo enorm bepalend kan zijn in je leven?

Deze vraag stelde financieel levensplanner zichzelf en deze vraag heeft mij als beauty ondernemer ook altijd beziggehouden. Ik haatte de jaarrekening als ik constateerde dat al mijn harde werken en hoge omzet tot zo’n laag eindresultaat leidde. Een resultaat waarvoor je bij een baas niet zou gaan werken. Harde levenslessen waren het.

 

Haat/liefde verhouding met geld

Inmiddels heeft de haat plaats gemaakt voor liefde ervoor. Het heeft ervoor gezorgd dat ik geknokt heb en gegroeid ben. Niet het geld zelf heeft mijn liefde, maar de beloning die ik verdien en krijg voor de impact die ik maak en de vrijheid die ik ervoor terug krijg. Om het leven te leven waarvan ik gelukkig wordt. Niet minder werken, maar wel met minder zorgen. Op het moment dat je gelooft in schaarste, is er schaarste en wil je er niet aan denken. Op het moment dat je gelooft in overvloed dan ga je onderzoeken en wordt het leuk. Zodat je vervolgens energie overhoudt om dat te doen waar je supergelukkig van wordt en waarmee je anderen helpt.

Ik begreep dat mijn mindset me in de weg zat, maar ook mijn vluchtgedrag. Tegen beter weten in doorgaan als iets niet werkte. Korte termijn denken. Zien wat de uitkomst was zonder de uitkomst te plannen en daar naar toe te werken. 

Het kon ook anders. 

 

 

Waarom zou je het jezelf als beauty ondernemer niet gunnen?

 

Een bedrijf runnen, hoe klein ook, betekent dat je moet sturen op cijfers. Het bepaalt namelijk de gezondheid van je bedrijf. Het bepaalt of je jezelf een salaris uit keert of kunt keren. Het bepaalt of je kunt investeren of het beter even kunt laten. Sturen op cijfers is noodzakelijk voor het ‘appeltje voor de dorst’, maar ook je pensioen.

Een ondernemer moet financieel volledig kunnen bedruipen, anders is het meer een hobby. 

Je bedrijf laten groeien is on-going proces, en het mooie van ondernemen is dat je er zelf grip op kunt hebben. Altijd. Je bent je eigen werkgever.

 

Herken jij dit? 

Je werkt met hart en ziel maar je zou echt meer willen verdienen

Je moet steeds opnieuw investeren, waardoor je geen buffer opbouwt

Pensioen opbouw lijkt nog ver weg

Je hebt geen idee of je goed bezig bent op financieel vlak of hoe het beter kan

Je werkt teveel uren, maar ziet geen andere mogelijkheid om je omzet te bereiken

Je haat cijfers en om daarmee bezig te zijn

Heel eerlijk weet je niet precies hoe je ervoor staat

Je bent financieel afhankelijk van je partner

 

Denk jij weleens na over de toekomst of het leven van je dromen? 

Vraag jij je wel eens af hoeveel geld je nodig hebt om te kunnen stoppen met werken?

Welke mogelijkheden er zijn om eerder te stoppen met werken?

Wat verstandig is om te doen met het geld wat je opzij zet voor later?

Sturen op cijfers

Sturen op cijfers geeft je grip. Grip om alles onder controle te houden om het leven te leven zoals jij het wenst of om je dromen te vervullen naar het leven zoals jij het wenst. Als je het echt goed wilt doen, dan kun je je geld voor je laten werken in plaats van andersom. Zodat jij je kunt bezighouden met dat wat je het liefste doet, mensen helpen. 

 

Ik herken het als geen ander en gun jou de inzichten en positieve vooruitzichten ook!

 

Ondernemen is terugkijken en vervolgens vooruitzien.

Zou jij jezelf meer gunnen? Heb je stiekem veel zorgen over de toekomst? Vind jij dat je jezelf te weinig beloont en verdien je eigenlijk meer?

 

Financiële rust masterclass

Wil jij van 2023 een financieel succes maken? Volg dan op 9 januari de gratis masterclass “Financiële rust voor ondernemers” met financieel levensplanner Jeroen Zuurveld

Jeroen hoort bij de top 3 van Nederland en samen nemen we je mee naar nieuwe inzichten en mogelijkheden. Een prachtig begin van het nieuwe jaar. 

Mail naar info@anneliesacademy.nl en ontvang de link van deelname

 

Annelies 

 Over de schrijver
Reactie plaatsen