Het imago van de schoonheidsspecialist
09 oktober 2018 
in Academy

Het imago van de schoonheidsspecialist

Al vrij snel na het starten van mijn onderneming doopte ik de naam van mijn schoonheidssalon naar huidverzorgingssalon. Op dit moment is het al een aantal jaren een Medi Spa. Weet je waarom? Om te laten zien waar we voor staan, maar ook om serieus genomen te worden. Dat klinkt gek, maar een schoonheidsspecialist riep en roept bij een aantal mensen nog steeds een beeld op van een beetje aanmodderen, een lekker maskertje en wat masseren. Ik zeg het bewust kleinerend, want zo werden en worden we soms bejegend. Door een groep consumenten én door Medici. En dat komt natuurlijk ergens vandaan. Daar zijn wel redenen voor, die de wereld uit geholpen zouden moeten worden.

Het imago van de schoonheidsspecialist mag (nog verder) opgekrikt worden!

Er zijn enkele elementen die mij storen. Vergeef me als ik hiermee iemand kwets, want dat is niet mijn intentie.

1 Het woord ‘schoonheidsspecialist’ heeft me altijd tegengestaan. Ik vind het woord de lading niet dekken. Maar ik geef toe, het is een moeilijk te omschrijven vakgebied! Huidspecialist klinkt al veel beter. Of misschien zou er een tweedeling moeten ontstaan. Dat een schoonheidsspecialist zich bezig houdt met visagie, verven, kunstwimpers etc, en een huidspecialist de diepte in gaat met huidverbetering. Dat zou een mooie verdeling zijn, maar daar komt ook andere vakkennis bij kijken.

2 De opleiding sluit inhoudelijk niet aan op het bedrijfsleven.

Zolang er in de basisopleiding nog zoveel aandacht wordt besteed aan nagels, lichaamsmassages en visagie zal er ook geen diepgang en verbetering komen. Er wordt wat mij betreft teveel aandacht besteed aan randzaken en te weinig waar het echt over zou moeten gaan. Deelname in commissies voor meer aansluiting bij het bedrijfsleven heeft weinig zin als er landelijke richtlijnen zijn, waaraan ze blijven vasthouden. Natuurlijk zijn er een aantal schoonheidsspecialisten die hier dik tevreden mee zijn, maar er zullen ook een aantal huidspecialisten zijn die graag meer hadden geleerd waarin werkelijk verbetering te behalen valt in de huidconditie en gezondheid. Die graag meer hadden geleerd over ingrediënten, om goede keuzes te maken bij aanschaf van producten.

Over serieus genomen worden:

In mijn bedrijf stevende ik al snel af op contact en samenwerking met klinieken om mijn bedrijf te professionaliseren. Ik ging samenwerken met ‘eerst nog aarzelende’ dermatologen, plastisch chirurg en cosmetisch artsen. Dat gaf wel schwung aan de zaak, want ‘als de dokter het zegt’! Deze visie deelden veel schoonheidsspecialisten die verder wilden. Ze lieten zich medisch bijscholen, kozen voor meer apparatuur en huidverbetering met Cosmeceuticals. Ze konden meer bereiken, het kwam professioneler over en de consument vroeg om snel resultaat. En zo ontstonden de Medi Spa’s en Cosmetische klinieken, Huidverbeteringssalons etc.

De rol van de schoonheidsspecialist, nee laten we het alstublieft omdopen naar huidspecialist, is er een van een heel grote waarde voor de toekomst!

Wat heeft de wereld nodig?

Ik vond en vind het zelf ook prettig om er een deskundige medische partij bij te hebben, ik heb er enorm veel van geleerd, maar omgekeerd geldt dit zeker ook! Huidtherapeuten en Medici zijn over het algemeen meer van de hokjes en wij meer van het verzorgende grote geheel. En daar zit precies het stukje wat heel belangrijk gaat worden in de toekomst!

Schoonheidsspecialisten zijn zorgzame, emphatische mensen, anders hadden ze dit vak nooit gekozen.

Aandacht aan de huid besteden is voor jezelf zorgen. Omdat dat goed voelt en dus ook goed doet. Niemand weet zo goed hoeveel impact dat op je leven heeft als degenen die een huidaandoening heeft. Zorgen voor jezelf is de basis, als jij goed in je vel zit kun je ook  beter voor anderen zorgen.

Dagelijks maak ik het mee binnen onze Medi Spa. Dicht op de huid raak je meteen de gevoelige snaar. Mensen hebben een reden, allemaal. En onderschat de psychische impact niet van wat wij met onze handen en energie kunnen bereiken.

De laatste onderzoeken wijzen uit dat mindfulness helpt genezen! Universiteit Maastricht heeft een studie gedaan naar deze bevindingen op de snelheid van wondgenezing. Wonden schijnen maar liefst 30% sneller te genezen. Natuurlijk, zo zitten wij mensen in elkaar, al zolang als we bestaan. Dat is in de evolutie niet veranderd, maar we zijn het gemakshalve vergeten. Psychologische interventies als relaxatie bevorderen genezing! Oh ja, nagenoeg alles komt voort uit chronische stress. Yoga en meditatie zijn inmiddels wetenschappelijk beoordeeld en waardevol bevonden. Voor het eerst hoor ik artsen die het belang van voeding onderkennen. Die een Haptonoom adviseren en zelfs ‘huidspecialisten’ enorm waarderen vanwege hun belangrijke impact op het psychische level van de consument. Het psychische level waar de basis ligt van het functioneren, de gezondheid en het welbevinden van de mens. De huid is geen los onderdeel, het omvat meer.

Betere zorg en leefstijlgeneeskunde, is dat geen prachtig verlengstuk voor de schoonheidsspecialist?

Niet medisch gaan denken, maar juist op zoek gaan naar de basis. De bron van de fascinerende mens en zijn behoeften.En daarom pleit ik voor meer waardering, maar ook voor een andere kijk van ons als specialist. Leer dieper kijken. Wat heeft iemand werkelijk nodig? Wat echt werkt? Als het goed voelt. Eerlijkheid en vertrouwen, een luisterend oor. Uitleg en adviezen, ook over voeding en darmen.

Die huid is een spiegel van de binnenkant

Als ze nu de opleiding eens opdelen in huidspecialist en schoonheidsspecialist. Degene die de diepte in wil of juist aan de oppervlakte wil blijven, met alle respect. Voor huidspecialist alle randzaken eruit gooien en medische basiskennis toevoegen, dan zijn we de ideale persoon en nuldelijn voor een hele grote markt in de leefstijlgeneeskunde. De consument verwennen, ontzorgen en helpen in gezondheid, welbevinden en een stralende huid. Schoonheid ten top.Voor man en vrouw. Niks tutten, maar serieus en broodnodig voor de toekomst.

Want het is een groter geheel. Stress in een gezicht komt niet uit een gezicht, daar ligt een groter gebied aan ten grondslag. Een huidaandoening is geen oppervlakkig iets, op zoek naar de bron is vinden van de echte oplossing.

Leve ons vak, omhoog met dat imago. Juist het empathische verzorgende element kunnen wij bieden! Dat is niet een crème of een apparaat, dat is onze natuur, kennis én logica!

Met vernieuwende inzichten en opleidingen.

Volg Annelies Academy voor Seminars en Masterclasses voor vernieuwende opleidingen en Masterclasses.We houden je op de hoogte,

Samenwerken is elkaar versterken!

groet,

Annelies

 

Over de schrijver
Anja Marra
Door

Anja Marra

op 09 Oct 2018

❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Inge de munnik
Door

Inge de munnik

op 09 Oct 2018

Precies de vinger op de gevoelige snaar Annelies. Ik denk dat de schoonheidsspecialist moet kiezen voor ‘styling’, huidadvies of meer een holistische benadering op het gebied van leefstijl. Want de consument moet een duidelijk antwoord op de vraag krijgen : ‘ whats in it for me’. Omdat de diversiteit onder decschoonheidsspecialisten erg groot is, is hier nog geen eenduidig antwoord op. Dat lijkt me een mooie taak voor een branchevereniging

Reactie plaatsen