Je kunt niet meer worden dan jezelf, je kunt wel meer jezelf worden
03 augustus 2021 
in Academy

Je kunt niet meer worden dan jezelf, je kunt wel meer jezelf worden

Vandaag trainde ik een jonge beautyondernemer. Niet jong van leeftijd, wel met de stap die ze onlangs genomen heeft. Een droom verwezenlijken die bijna twintig jaar in de ijskast lag.

“Ach, het is zo gelopen. Maar als ik weer jong was dan wist ik het wel. Dan zou ik ‘….”

Hoe vaak hoor je dit niet? Wat er dan gemakshalve vergeten wordt is de persoonlijke groei die je inmiddels hebt doorgemaakt door de vele levenslessen. Met die bagage zou je jongere jij het inderdaad wel weten, maar dat is niet reëel. Als je toen beter had gekund, had je het ongetwijfeld gedaan.

Dromen realiseren is echter niet leeftijdsgebonden. Wat houdt je tegen om die alsnog te gaan opvolgen? Met alle wijsheid die je hebt opgebouwd, en dealend met de omstandigheden? Onderstaand verhaal is hier weer een prachtig voorbeeld van, en volgens mij een mooie stimulans voor velen.

Joyce start op haar 47e als kersverse beautyondernemer 

Met vuur en passie in haar ogen bezoekt ze de eerste trainingsdag, ze heeft er zo veel zin in! Ze laat me foto’s zien van haar salon en vertelt enthousiast over haar strategisch plan en missie. Regelmatig gaat ze in haar salon zitten om haar toekomst voor zich te zien, een toekomst die ze zelf gaat creëren. Gedreven en vastberaden.

Eindelijk gaat ze op 47-jarige leeftijd doen wat ze altijd heeft gewild, ondernemen in beauty. Ze is hiermee weer het levende bewijs dat het nooit te laat is om je droom te gaan volgen, zelfs niet onder de meest moeilijke omstandigheden.

Joyce kampte op jonge leeftijd met een huidprobleem wat haar zelfbeeld behoorlijk aantastte. De weg die ze aflegde van schoonheidsspecialist tot dermatoloog triggerde haar om hier zelf iets mee te gaan doen.

Niet geheel toevallig wordt een business vaak opgezet vanuit eigen behoeften of pijn, waardoor die jas dan ook als gegoten zit.

Het lot besliste anders

Haar droom schoof naar de achtergrond toen ze in haar moederrol een onverwacht grote zorgtaak te vervullen kreeg die al haar tijd opslokte en uiteraard prioriteit had. Ze liet het los, maar ooit zou ze nog eens…

En nu is het zover. Hoewel de zorgen blijven, heeft ze fysiek de ruimte gecreëerd om haar eigen droom op te volgen. Met Nima A in haar bezit, adviseerde haar omgeving om daar vooral iets mee te gaan doen, in de beautywereld was volgens hen amper een boterham te verdienen. Alhoewel de omgeving richting zekerheid stuurde, was Joyce vastberaden en koos dit keer eigenwijs en vol vertrouwen voor haarzelf.

Ze rondde de opleiding af, specialiseerde zich, richtte haar salon in en pakte door. Intussen droomt ze al van groter. Ze is vastberaden en trefzeker en de passie straalt er vanaf. Gretigheid om te starten met dat wat ze het allerliefste doet, van betekenis te zijn voor haar medemens en tegelijkertijd een gezonde business runnen. Natuurlijk is dat mogelijk!

De drive en leergierigheid is aanwezig en ze wordt steeds een stukje meer zichzelf.

Je ontwikkelt je leven lang. Vanaf je kindertijd met dromen en fantasieën die je kwijtraakt door de structuren en regels die je opgelegd worden.

Sommigen laten het gaan en vinden het prima. Anderen lopen vast en functioneren niet (meer) zoals ze willen omdat ze hun eigen identiteit volledig zijn kwijtgeraakt.

Ga doen wat je leuk vindt, waren de woorden van wijlen Bibian Mentel. Zij kon dat met recht zeggen, omdat ze ondanks diverse tegenslagen bewees dat het kon.

Vele anderen zullen zeggen, ‘niet te doen’, waar moet ik dan van leven?

Creëer je eigen leven

En dan komt het inderdaad op doorzetten aan. Op moed en lef en op geloof in jezelf. Niet ondoordacht, maar waar juist heel goed over is nagedacht.

En dit is de volgorde die ik zelf heb ondervonden, en blijf ondervinden. Naarmate je verder ontwikkelt kunnen je verlangens veranderen en kun je bijsturen.

Voor mij is dat de weg naar meer geluk en succes. Een leven lang zelf ontwikkelen en daarbij van betekenis zijn voor de medemens. Als jij gelooft in wat je doet, gaat de ander je ook geloven. Dat is de wet van de aantrekkingskracht.

Begin daarom ook met investeren in jezelf. Hoe beter je alles in kaart hebt over je persoonlijke waarden, dromen en doelen hoe meer succes en geluk je zult ervaren.

Zorg voor een stevig fundament en bouw daar je business op

Over de schrijver
Reactie plaatsen