De kracht van aanraking is van alle leeftijden
12 oktober 2017 

De kracht van aanraking is van alle leeftijden

Ze zijn belangrijk voor onze gezondheid en welzijn. Er wordt een hormoon aangemaakt door aanraking, oxytocine genaamd. Een hormoon dat je een geluksgevoel geeft, en angst en depressieve gevoelens wegneemt. Het werkt helend, en maakt ons bovendien socialer.

En weet je hoe eenvoudig deze belangrijke levenselixer eigenlijk is toe te passen? Hoe dit het leven heel eenvoudig een stukje mooier kan maken?

Als je jong bent wordt je normaal gesproken veel geknuffeld. Het is een instinctieve drive om dat te doen. Zo’n heerlijk zacht kinderlijfje dat zich tegen je aan nestelt en zich geborgen voelt. Als volwassene sla je daar intuïtief je armen omheen, je wilt het beschermen. Waarschijnlijk haal je het gevoel zo voor je geest. In de puberteit wordt er vaak enige afstand gecreëerd, en vinden ze aanraken maar lastig. Ze zijn onwennig met hun eigen lijf en het voelt allemaal raar. (in hun hoofd) Ze zijn met een ware ontdekkingstocht bezig. Eigenlijk zouden ze het liefst tegen je aan kruipen en wel geknuffeld willen worden.

De kracht van aanraken blijft je hele leven, en in een relatie is dat in de meeste gevallen een natuurlijk gegeven. Met het ouder worden en het verliezen van een partner wordt dat al weer minder. De mensen zijn afhankelijk van de bezoekjes van hun kinderen en kleinkinderen als die er al zijn. En als die dan al knuffelig aangelegd zijn. De mensen zijn aangewezen op wat hen overkomt, want in de meeste gevallen zullen ze zelf niet zomaar iemand knuffelen. Mijn moeder die parkinson had en helemaal geen controle meer had over haar bewegingen, sloeg automatisch haar armen om haar achterkleinkind heen als ik haar op haar schoot zette. Instinctief. Mijn schoonmoeder noemt haar achterkleinkind een levende pop, zo voelt het voor haar.

De waarde van de schoonheidsspecialiste

Een wat mij betreft ongelukkig gekozen naam, die haar functie geen eer aan doet.

Het is heel eenvoudig zorgen voor de huid, het grootste orgaan wat we bezitten en dat in direct contact is met de buitenwereld. Dat orgaan waar alles aan af te lezen is, van emotie tot ziek zijn. dat orgaan dat heel gevoelig is door de talloze zenuwuiteinden , de dat we heel eenvoudig kunnen beïnvloeden door het aan te raken en te masseren.  Dat allerlei prikkels doorzendt naar positiviteit. In welbevinden en uitstraling. Dat we kunnen verbeteren en helen.

Ik ben waarschijnlijk bevoorrecht dat mijn werk heel erg op aanraking berust. Tegelijkertijd bedenk ik me ook dat het vak schoonheidsspecialist zo vaak als oppervlakkig wordt gezien en het tegenovergestelde waar is. De stofjes die je aanmaakt maken het verschil. Onze handen blijven  daarom ook een niet te onderschatten tool.

Vanmiddag heb ik weer aan den lijve ondervonden wat de kracht van aanraking is tijdens een middag van de Zonnebloem. De dames tot boven de negentig jaar! (volgens mij waren het vroeger eerder zeventigers) lieten zich heerlijk reinigen en masseren door scholieren van het Fioretti College die ik hiervoor gevraagd had. Prachtig om te zien hoe natuurlijk dat kan lopen. Jong en oud verbindt, aanraking verbindt. De mensen waren zo dankbaar. Ze genoten en straalden. De meisjes voelden zich voldaan en werden gewaardeerd.

Hoe eenvoudig kan naastenliefde eigenlijk zijn? Het smaakt voor mij naar meer.

Samen kunnen we de wereld zo een stukje positiever maken.

Wie ga jij morgen een knuffel geven?

Annelies

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen