Een team met een gouden randje
16 juli 2018 

Een team met een gouden randje

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om alleen te werken, maar in mijn geval koos ik er juist voor om te groeien, dus was personeel voor mij onmisbaar.  Zoals veel ondernemers wel zullen herkennen ben ook ik rusteloos en creatief. Dat verandert geen spat naarmate ik ouder word. Na een innovatie, het uitzetten van de grote lijnen, integreren en begeleiden ben ik al snel weer met een volgende project bezig. Soms lopen er zelfs meerdere door elkaar. Kansen pakken als iets op mijn pad komt, en dat is niet altijd wat op dat moment het beste uitkomt. Ik ben vaak al ver vooruit in de tijd bezig, wat natuurlijk ook past bij een ondernemer.  Ruimte en tijd zijn dan ook bepalend voor succes, maar dan heb je wel uitvoerenden nodig en niet te vergeten mensen die alles in goede banen leiden.

Dat proces is wel een dingetje geweest in mijn carrière. Het duurde een hele tijd voordat ik uit de productiviteit kon komen omdat ik geen nee kon zeggen. Allerlei excuses en korte termijngedachten belemmerden mij hierin. Maar uiteindelijk was ik toch zover.

Ik had een fijn team om me heen verzameld dat veel werk uit handen nam. Zoveel als ik hen dat gaf wel te verstaan. En daar kwam de volgende ‘struggle’ om de hoek kijken. Ik kon niet loslaten. Althans, ik hield de eind regie in handen. Nu weet ik dat personeel zo veel verantwoordelijkheid neemt als je ze geeft, maar ook dat was een proces. Na werktijd was ik bezig met allerlei ad hoc zaken die ik dacht dat niemand anders kon.

Tot ik besloot dat het bedrijf zelfsturend moest worden. Het beste besluit ooit. Iedereen kreeg een bepaalde verantwoordelijkheid over taken, en samen moesten ze alles overleggen. Iedereen heeft weer andere talenten, en het is belangrijk dat ze kunnen groeien en doen waar ze goed in zijn en waar hun hart ligt. Ik kon langzaamaan meer aan het bedrijf gaan werken dan erin en kon mijn ideeën en plannen uitwerken ten gunste van het bedrijf en de gasten die er komen. Ik kon het team gaan voeden met kennis en innovatie, en hen uitdagen in het verder ontwikkelen van hun capaciteiten.

Ik wens je veel personeel

Een negatieve zin, maar helaas was het soms de waarheid. Als je vertrouwen beschaamd werd, uit de hoek waar je het nooit had verwacht. Als besproken veranderingen weer terugvielen op de automatische piloot of niet opgevolgd werden. Als één rotte appel een team meetrok in negativieit.

Dankbaar

Maar het meest ben ik heel erg blij en trots op mijn team. Ze zijn ongelooflijk gegroeid, ook persoonlijk.  Door bijscholing, ervaring, en inzet. Een enkeling is vertrokken, maar de meesten bleven, vanaf hun stage periode. Er komt steeds nog nieuwe aanwas aan jongeren bij, wat de zaak fris houdt. Ik geloof in de krachtige combinatie van jong en ‘oud’. De oudere garde (tussen de 30 en 40 jaar) en de jongere (van 17 tot 25 jaar) triggeren elkaar én mij. De oudere met kennis en inzichten en de jonge met een frisse en snelle aanpassing. Het houdt ze wakker.

Ik ben zo trots als ik zie welke initiatieven ze nemen, waar ze ver vooruit al over nadenken, terwijl ze dat voorheen aan mij overlieten. Waar ze meedenken in verandering en als het nodig is zelfs  in hun vrije tijd iets uitwerken. Waar ze soms zelfs over dromen (verwerken van verantwoordelijkheid). Waar ze elkaar behandelen buiten werktijd en collegiaal zijn. Waar ze zelfs in hun vrije tijd samen dingen ondernemen als een etentje of avondje uit. Zonder baas, zodat ze ook eens een keer samen hun beklag kunnen doen.

Familie

Eigenlijk zijn we een soort van familie, zo voelt het. Als mijn kinderen die steeds meer volwassen zijn geworden. Zelfstandig en verantwoordelijk. Door de korte lijntjes wordt alles snel uitgesproken als er iets leeft. De gasten voelen de prettige sfeer die er hangt, omdat het team goed in haar vel zit. Nieuwkomers worden meteen goed opgenomen in de groep, en ook stagaires horen erbij. Op dit moment groeien we behoorlijk en ook daar worden ze bij betrokken.

Leiderschap is wat mij betreft niet in lagen of vanachter een bureau maar tussen het team in. Zodat je scherp bent en voelt wat er leeft en de vinger snel op de zere plek kunt leggen. Maar leiderschap is ook vertrouwen en vrijheid geven waardoor iedereen floreert. Natuurlijk moeten er regels zijn, maar te strenge structuren blokken alleen maar iemands creativiteit.

Teambuilding

En daarom hebben we eens in de twee jaar een weekendtrip naar het buitenland met onze vaste clan. Twee dagen ontladen en genieten. De tijd die er naar toe geleefd wordt en de tijd die daar beleefd wordt is zo bijzonder en intens. We hebben er weer enorm van genoten. Dit schept een saamhorigheid en loyaliteit naar elkaar, waar we weer lang op kunnen teren. Los van het bedrijf en ver weg is het nog meer bijzonder om te ervaren wat een fijne mensen we om ons heen verzameld hebben. Zonder zouden we nergens zijn.

Dank je wel, lieve meiden!

Annelies

Over de schrijver
Charlotte
Door

Charlotte

op 16 Jul 2018

Wat een prachtige woorden! Enorm trots dat ik deel uit mag maken van dit team!

Henrie van Zoggel
Door

Henrie van Zoggel

op 19 Jul 2018

Zeer goed gedaan, zeer goed verwoord.

Reactie plaatsen