Terug van weggeweest

cactus-1488749

Het blijft een eeuwige golfbeweging. Tussen alle (hightech) uitvindingen door worden aloude trends op een gegeven moment herontdekt. Op dit moment zie ik de beelden uit mijn jeugd weer opdoemen. Zo rond de jaren zestig.

Interieurtrend mix & match

Op de een of andere manier zijn sommige personen hierin bepalend. De zogenaamde trendsetters. Zij zetten een trend, en worden spontaan opgevolgd door een groot gedeelte van de bevolking. Big business. Neem de Perzische tapijten van onze grootmoeders. Lange tijd wilde de jeugd (inclusief mijzelf) die nog voor geen goud in huis hebben, tot iemand bedacht dat het wel een mooie vintage look gaf door het tapijt omgekeerd neer te leggen. Inmiddels zijn ze niet aan te slepen!  Mijn dochter kwam met een cactus thuis voor haar nieuwe woning, en prompt herinnerde ik me weer de vensterbank thuis waar de cactussen op een rijtje stonden. Nu weer helemaal hip en gemakkelijk in onderhoud, ook niet onbelangrijk. Er mag weer groen binnen, dus zuurstof in huis. De jaren zestig meubels die ik zo herken van mijn ouders, en jarenlang op zolder hebben gestaan tot ze met de verkoop van het huis bij de vuilnis belandden. Nog met het plastic op het zitgedeelte, ze waren er immers erg zuinig op. Eeuwig zonde. Ik zou ze nu in huis willen hebben, of is dat het stukje nostalgie wat daarachter schuil gaat?

Industrieël met bont. Oude buizen en bedrading Hoeven niet meer weggewerkt te worden, in een donkere kleur geverfd geeft het een bijzondere look. Een plafond hoeft niet meer, gewoon tegen het prachtige puntdak aankijken. Ruimtelijk en bijzonder. Lampen uit oude fabrieken doen het prachtig in een landelijke woonkamer of keuken.

De kringloopwinkel viert hoogtij, en marktplaats ook. Dit is dan wel weer voorbehouden aan de creatievelingen onder ons. De persoon die door iets heen kan kijken en door alle lelijkheid de schoonheid ervan ontdekt. Vaak zie je iets moois ontstaan als je het in groepjes bij elkaar zet of hangt. Een aantal oude nachtkastjes opgestapeld en in een kleur geverfd, of een groep oude lampen in een kleur bij elkaar gehangen als eyecatcher, zoals ik bij Bar de Ketel zag. Gaaf om te zien en origineel. Geen losse tierelantijntjes maar een groep schilderijen of foto’s bij elkaar. Of een serie vaasjes of plantjes bij elkaar. Ik haat sowieso losse tierelantijntjes die overal hangen of staan.. Geef mij maar rust en minimalisme. Op Pinterest vind je prachtige ideeën om geïnspireerd te worden. Maar pas op, het werkt erg verslavend.

Voeding in al zijn puurheid

Met voeding gaan we de biologische boer op en onze eigen groentetuin gaan we weer meer en meer waarderen. De kruiden staan weer vers op de vensterbank. De jongeren koken meer vers en vinden de ‘vergeten groenten’ echt wel lekker en bijzonder. Pastinaak en zoete aardappelen. Gember en avocado’s. Tijden lang lieten we de voedingsindustrie bepalen wat we aten, tegenwoordig denken we weer meer vanuit de logica van vroeger en kiezen bewuster, zonder ons te laten verleiden door zoete geuren en felle kleuren van voeding.

Mode van toen

Ikzelf merk dat ik weer kleding draag die ik aanhad toen ik ongeveer 12 jaar oud was, zo begin jaren ’70.  Flared jeans, wijde mouwen en blokhakken. Natuurlijk is de modewereld wel zo slim om het net allemaal iets anders te maken. Soms heb je in je beleving een kledingstuk van jaren geleden dat nu helemaal geweldig zou zijn, en heb je spijt dat je het niet bewaard hebt. In de praktijk blijkt dat dan toch vaak tegen te vallen.  Hoeden, ook zo’n item. Vroeger statig, nu hypermodern. Wel voor de vrouw of man die dat durft. Ik vind ze prachtig, maar zeg eerlijk dat ik hem niet zo goed op durf te zetten In de winkel zet ik er telkens weer een op, op hem vervolgens maar weer terug te leggen. Wanneer zet ik hem in godsnaam op? Als ik ga wandelen? Ergens naar toe, en dan afzetten en heel je haar naar de filistijnen? Binnen ophouden? Ik ben Koningin Maxima niet. In een dorp als Vorstenbosch is het al snel opvallend, of misschien ben ik bang om op te vallen. Weet je wat? Ik ga het gewoon doen!

Thuis is het nieuwe uitgaan

We hebben het allemaal druk met van alles. We worden overspoeld met informatie en uitnodigingen, verplichtingen en talloze uitjes. Uit eten is niet bijzonder meer. En wat roept dat uiteindelijk op? Contrast, het verlangen naar niets doen en lekker op de bank hangen. Eigenlijk niet anders dan dat ze vroeger deden. Gewoon samen met je gezin, de buren of familie of alleen lekker  thuis zitten en het thuis gezellig maken. Niets moeten. Oh, wat kan ik daarvan genieten. Hoelang zal het duren voor de spelletjes weer op tafel komen? Thuis is het nieuwe uitgaan.

Yoga bestaat al 5000 jaar

Yoga is van een zweverige sport helemaal hip geworden, herontdekt en wordt inmiddels door jong en oud beoefend. Mijn kleindochter is er gek op.  Intensief en gezond. Niks geen geitenwollen sokken gedoe, maar intensief alle spieren gebruiken, de ademhaling verbeteren en blokkades opheffen. In een modern jasje gestoken merken we dat het goed voor ons is. Nog aangespoord door bekende Nederlanders als Wendy van Dijk die helemaal fan is.

Ook mijn behandeltechnieken van weleer worden weer uit de kast gehaald.

In mijn bedrijf is het al niet anders.  Bij het  zetten van permanente make-up gebruik ik negen van de tien keer mijn apparaat niet meer. Ik ben weer terug gegaan naar de aloude manier van werken van vroeger. Met de hand, met naaldjes in een houder. Natuurlijk zijn de pigmenten verbeterd, en de naaldjes fijner geworden. Het werk is er echter nog meer puur ambachtelijk van geworden, je hebt het echte gevoel dat je vanuit jezelf werkt en levert zo het mooiste resultaat. Het heeft nu dan wel een moderne naam ‘microblading’, maar ik noem dat  slechts de naam.

Mesotherapie is al zo’n zelfde verhaal. Iets raakt op de een of andere manier in de vergetelheid, totdat een of andere slimmerik het weer oppakt en het in een modern jasje giet. Natuurlijk zijn de materialen en de voedingsstoffen verbeterd en aangepast aan deze tijd. Ook de naam is aangepast naar skinbooster, maar het is gewoon de techniek die al heel lang bestond en bewezen is.

Led therapie is een techniek die al een uitgevonden is in 1962. Een prachtige biologische manier om processen in de huid te activeren. Ik heb er pas weer een gekocht.

Ik ben gek op nieuwe snufjes, zou de technologie niet meer weg kunnen en willen denken. Al duurt het soms even voor ik het doorheb, ik zoek net zo lang tot ik ermee om kan gaan. Ook als mijn kinderen zeggen dat ik dat toch niet snap. Een enkele keer blijk ik het eerder uit te hebben gevonden dan de jeugd. Als de dag van gisteren herinner ik me de typemachine waarvan een kind pas zei, “dat is handig! Je draait de tekst er zo uit! Hoef je niet steeds naar de printer te lopen!”.

Wie bepaalt wat mooi is?

Waarom komen trends terug? Omdat we in mijn ogen snakken naar de simpelheid van weleer. Het wiel hoeft niet altijd opnieuw uitgevonden te worden, herontdekken van schoonheid heeft ook iets. Omdat we inzien dat deze toch eigenlijk wel heel mooi waren. Omdat we nu eenmaal kuddedieren zijn, die elkaar opvolgen. In positieve en negatieve zin. Dat vind ik misschien nog wel het meest vreemde van alles. Dat we dan in onze mind meegaan met iets lelijk of mooi vinden, omdat het dan weer in de mode is. Wie zegt dat het in de mode is? De trendsetter? En waarom heeft die trendsetter daar gelijk in? Hoe kunnen we iets wat we vorig jaar afschuwelijk vonden nu weer mooi vinden? En toch gebeurt het. Bij nagenoeg iedereen. Met een voordeel, het is geen eenheidsworst meer. Vroeger hadden we allemaal dezelfde meubels, hetzelfde schilderij boven de bank hangen. Nu zijn er meer stijlen en meer durvers. Dat is het verschil. En een overvloed aan materiaal. Wat gelukkig vaker een tweede leven krijgt.

De moraal

Alles mag, maar waarom zou dat ook niet mogen?

Vernieuwen en veranderen hoort nu eenmaal bij het leven. Authenticiteit is het toverwoord.

Ik geloof in samenbrengen van oud en jong. Van mensen en producten. In behandelwijzen en inzichten. Mixen en matchen geeft de mooiste resultaten. En dan is degene die er met liefde aan werkt ook nog eens heel bepalend voor het eindresultaat. Neem de oude wijze gezegdes in je op, er zit ook voor vandaag veel waarheid in.

Volgens mij zijn we onderweg van het informatieve tijdperk  naar het creatieve tijdperk.

Heb jij een super creatief idee bedacht of ten uitvoer gebracht? Laat het me weten! Niks leuker dan anderen op ideeën te brengen. Oh ja, en als je binnenkort iemand met een hoed ziet lopen, dan ben ik het misschien wel.

Over de schrijver
Marjolijn
Door

Marjolijn

op 15 Oct 2016

Heel heekenbaar. Misschien zijn we ook wel op zoek naar rust; we zijn zo hectisch, wie heeft het nou niet druk? Die oude dingen zijn voor ons nostalgie, voor de nieuwe generatie niet. Ons herinnert het aan de rust van vroeger. Hoe lekker was het eigenlijk dat je maar 3 TV zenders had en alleen 1 huistelefoon? Als iets te laat over de post aankwam kon je de post nog de schuld geven, nu verwacht iedereen à la minute een mail. Zelf koken geeft ook rust, zelf hachee maken met hutspot ipv halen kant en klaar bij de slager omdat we geen tijd hebben. Maar waarom hebben we geen tijd? Omdat we steeds meer willen. Een groter huis, daarom met 2-en werken, een vaatwasser, dus 2 serviezen ipv 1, dus 2 auto's ipv 1. Afstand woon werk steeds groter, dus steeds meer file, dus steeds meer stress want op tijd kinderen ophalen... en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Hoeveel rust zouden we krijgen als we wat minder waarde zouden hechten aan luxe en bezit? Want is rust en tijd niet de grootste luxe die je je kunt wensen?

Lorraine
Door

Lorraine

op 15 Oct 2016

Inspirerend te lezen hoe we dingen van toen integreren in het nu. Dankje. Liefs Lorraine

Reactie plaatsen