'Wachttijden van schoonheidssalons lopen op'
24 februari 2021 

'Wachttijden van schoonheidssalons lopen op'

September 2021

Corona heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat de schoonheidssalon voorgoed op de kaart is gezet en de sector momenteel een enorme groei doormaakt. Wachtlijsten lopen op en veel saloneigenaren hanteren al een klantenstop of zijn op zoek naar uitbreiding. Personeel is schaars.

Nadat Premier Rutte op 23 februari na 11 weken sluiting eindelijk groen licht gaf voor de contactberoepen, ging het dak eraf.

De telefoon die roodgloeiend stond, de overstromende mailbox en de niet te bolwerken whatsapp berichtjes vervingen de grote zorgen al snel door puzzelen om alles ingepland te krijgen.  Eindelijk kon de huidspecialist weer gaan doen waar hij of zij goed in is. Haar of zijn passie uitoefenen. Om hun klanten zo snel mogelijk tot dienst te kunnen zijn, gingen ze massaal overuren maken. Lange dagen van de vroege ochtend tot de late avond vergden veel van de specialist.

De drukte blijft echter onverminderd toenemen, niet in de laatste plaats door de media aandacht voor de schoonheidssalon en de enorme huidhonger van de consument.

Daarnaast heeft de bewustwording met betrekking tot gezondheid en welzijn mede gezorgd voor een enorme toestroom naar de schoonheidssalon.

Inmiddels hebben veel saloneigenaren een klantenstop ingelast, en beraden veel jongeren zich op het volgen van deze opleiding met veel toekomstperspectief. Een empathisch beroep met betekenis en zingeving, het bieden van preventieve zorg voor het grootste orgaan van ons lichaam en persoonlijke aandacht.

De dreigende faillissementen zijn uiteindelijk beperkt gebleven, en inmiddels is menig saloneigenaar op zoek naar een grotere bedrijfsruimte en personeel om aan de groeiende behoefte te voldoen.

De reden dat de vraag naar manuele behandelingen groter is dan die met apparatuur, komt door de optimale beleving en de energie van de specialist en haar of zijn handen. Deze kracht en effecten hiervan zijn door niets te overtreffen en zijn van onschatbare waarde gebleken. De helende werking en het reduceren van stress slaat enorm aan bij de consument.

Vanwege de schaarste en het feit dat de schoonheidsspecialist tijdens de Lockdown heeft ingezien dat ze ondernemers technisch nog wel wat te leren hadden,  zijn de behandelprijzen drastisch verhoogd om een reëel inkomen onder de streep over te houden. Ze is er niet minder empathisch van geworden, ze werkt nog steeds met haar hart maar heeft ook hart voor haar zaak. Dat heeft ze leren beseffen toen ze haar levenswerk bijna in rook op zag gaan.

Bovenstaand scenario kan zomaar eens waarheid gaan worden, gezien de ontwikkelingen in de wereld.

Door mijn voorspellingen nu weg te zetten, kunnen we met terugwerkende kracht kijken wat er uit is gekomen. Als we dit scenario zelf bovendien als doel aanhouden, gaan we er ook nog eens naar toe werken! Zo werkt de wet van de aantrekkingskracht.

Jaren geleden voorspelde ik al dat we handjes tekort gingen komen. Dit kan niet overgenomen worden door kunstmatige intelligentie. Schoonheid is niet van nu, het was er altijd. Door de huidige ontwikkelingen krijgt het alleen maar meer waarde en diepgang. Als nulde lijn zouden we een perfect voorstadium zijn voor het diagnostiseren van huidaandoeningen als voorstadium van een huisartsenbezoek. Samenwerkingen met medici en alternatieve geneeswijzen moeten nog stevig bijgespijkerd worden, ook daar is nog een wereld te winnen. Er is veel perspectief voor dit prachtige beroep en een dankbaar toevluchtsoord voor menig consument.

Moeten we na een sluiting van in totaal 21 weken binnen één jaar dan uiteindelijk toch dankbaar zijn dat de schoonheidssalon eindelijk definitief op de kaart is gezet?

Ik ben benieuwd waar we in september en de eerstvolgende jaren staan, maar voor nu wens ik alle specialisten erg veel werkplezier, gelukkige klanten en een snel herstel toe!

Ik sluit graag af met een belangrijke tip voor de schoonheidsspecialist

Begraaf je niet onder je werk met alleen maar productieve uren tot je uitgeput bent, maar neem met regelmaat tijd om van een afstand te bekijken waar je staat, of je daar gelukkig van wordt en waar je naar toe wilt werken. Juist door afstand te nemen en ga je betere keuzes waarmee je bedrijf én jij gaan groeien en kun jij de meest gelukkige en succesvolle ondernemer worden die je wenst te zijn.

Annelies Aarts

Over de schrijver
Reactie plaatsen