Wat de winter voor jouw persoonlijke en professionele groei kan betekenen
06 december 2021 

Wat de winter voor jouw persoonlijke en professionele groei kan betekenen

De winter is het seizoen om je even terug te trekken, naar binnen te keren. De stilte toelaten om te voelen hoe het écht met je gaat. Na een wandeling in de kou op de bank kruipen onder een dekentje met een warme kop thee. Het is een tijd voor reflectie en herstel, voor langzaam weer opladen en schoon schip te maken. Je oude ‘huid’ afwerpen om die niet te laten verharden. Om in de lente in volle glorie te ontluiken, precies zoals het in de natuur gaat waar we gewoon onderdeel van zijn.

Makkelijk praten, het is de drukste tijd van het jaar!

Voor huidspecialisten is het de drukste tijd van het jaar. Het zit nu eenmaal in het systeem van mensen om er in de decembermaand tiptop uit te willen zien. De laatste tegoeden van de zorgverzekering worden nog ingewilligd en bovendien geven we op de een of andere manier in deze maand meer geld uit.

En dan treedt de winter in. Symbolisch starten we op 1 januari met een nieuw begin, de allerbeste wensen en hoop. Maar met slechts hopen zal er niet veel veranderen.

Uitgeput vier je de feestdagen voor zover dat mogelijk is in deze omstandigheden. Je banksaldo is enigszins bij gespekt, je emotionele saldo is leeg. Je hebt jezelf van alles ontzegd en je verstand op nul gezet. Alles laten vallen wat voor jouzelf goed was, en je klanten alles van jezelf gegeven. Natuurlijk betaalden ze daarvoor, en kon je dat geld heel goed gebruiken. Je weet maar nooit wat de tijd brengt. Je bent moe van alles wat er om je heen gebeurt.

In januari begint de riedel weer van vooraf aan. Waarschijnlijk op de manier zoals het altijd ging. En blijf je krijgen wat je kreeg. Je hoopt op beter, maar met slechts hopen zal er niet veel veranderen.

Wil jij dealen met de omstandigheden, blijven reageren in plaats van creëren?

De winter is bij uitstek de tijd om de balans op te maken. Je zult pijn ervaren en je eenzaam voelen. Teleurgesteld zijn of slechts tevreden. Je denkt na over de betekenis van het leven. Klopt het met je droom die je had toen je startte?

De balans die je opmaakt van de voorraad in je bedrijf, zou je ook met je eigen reserves moeten doen. Wat is er over van wat je wenste? Hoe is het met je energielevel? Kom je aan jezelf toe? Doe je wat je het liefste doet of ben je brandjes aan het blussen? ‘Dode voorraad’ drukt de winst in je bedrijf en in jouw lichaam voelt ‘dode voorraad’ als ballast.

Als je niet naar jezelf luistert of je lichaam niet de kans geeft om los te laten, dan bestaat de kans dat je echt gaat ‘winteren’. Dit is de titel van het boek, waarin de auteur Katherine May prachtig omschrijft hoe het voelt als je heel lang niet naar jezelf hebt geluisterd totdat je in een depressieve of burn-out achtige toestand belandt. Om vervolgens langzaam tot een aantal conclusies te komen, wat er allemaal aan je voorbijging. Het leven heeft de volledige regie van je overgenomen. Je gaat heel diep om te helen.

Laat de winter in je leven toe om winteren voor te zijn!

Reflecteer, voel, onderzoek en laat los. Je bedrijf groeit niet harder dan je zelf groeit. Jij bent de basis van alles. Het fundament en het talent. Het (her)ontdekken van je ware missie, waarom jij ooit begon met je bedrijf is een prachtige zoektocht. Je gaat even wankelen, voelt je onzeker maar je komt zoveel verder en het brengt je zoveel meer geluk. Blijf het niet wegduwen onder allerlei excuses maar ga erdoorheen.

Het enige wat je ervoor moet hebben is discipline. Discipline om er aan te werken, consistent. En dat is het lastigste wat er is, je bent het immers niet gewend om jezelf op nummer één te zetten. En daar gaat het resoluut fout. Je moet tijd voor jezelf inplannen. Tijd die je voor je klant vanzelfsprekend vindt, maar voor jezelf niet. De rekening die je betaalt als je dat niet doet is hoger dan het bedrag dat je klant jou betaalt.

Alles begint bij jou. En opnieuw beginnen kan op elke leeftijd en elk moment en zelfs in het moeilijkste stuk van je leven en omstandigheden. Tot je in de lente tot bloei komt. Je hebt een fundament aangelegd, je hebt gebouwd en zaadjes geplant die uitgroeien tot iets moois. Wat jijzelf hebt gecreëerd met jouw talent en volgens jouw dromen en jouw natuur.

Laat de winter maar komen.

Someone's sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.

Over de schrijver
Reactie plaatsen