Wat even afstand nemen je op kan leveren
15 april 2022 

Wat even afstand nemen je op kan leveren

Het lijkt alweer een tijd geleden dat het leven stilviel en we genoodzaakt waren onszelf terug te trekken in onze cocon. We hoefden zelf geen keuze te maken, er werd voor ons gekozen. En behalve de ellende die er voor velen was, ontdekten we er ook de voordelen van.

Inmiddels is het leven weer in alle glorie herrezen, wrijven horeca en evenementen in hun handjes. Klaar om er alles uit te halen en de enorme opgelopen achterstand zoveel mogelijk te herstellen. Ik gun het alle bedrijven van harte overigens. Consumenten verzilveren alsnog hun tickets van festivals die niet doorgingen en maken volop afspraken voor van alles en nog wat. Verjaardagen worden uitbundig gevierd en de agenda’s lopen weer vol. We zijn tenslotte sociale dieren die zich graag bij anderen voegen.

Maar toch, heel eerlijk verlang ik heel soms even terug naar die rust, omdat ik heb ervaren wat het met je doet of kan doen. Herken je dat? In mijn normaal zo drukke leven kwam ik tot rust en overdacht waar ik stond. Ik besefte hoe vol het was en dat het anders moest. Taken die ik voorheen deed werden gaandeweg gedelegeerd en tot mijn grote genoegen merkte ik dat dat gesmeerd liep.

Inzicht 1: zeg nooit dat het niet kan, maar onderzoek hoe het wel kan
Ik onderzocht hoe ik mijn leven opnieuw richting wilde geven en pakte een studie op die me daarin ondersteunde. Ik nam afscheid van sommige dingen en ging een andere rol vervullen. Een rol die paste in mijn huidige leven en bij mijn leeftijd. Tussendoor genoot ik van de natuur, ontwikkelde een online training en richtte een nieuw bedrijf op. Annelies Academy, om beautyspecialisten net zo’n goede ondernemers te laten worden als dat ze vakvrouw zijn, mijn passie.

En toen ging de wereld weer open. Eerst voorzichtig en toen volle bak. Ik maakte een plan en ging een coachtraject volgen. Je leven lang ontwikkelen is mijn credo. Mijn agenda werd steeds voller. Wat je energie geeft, groeit. Omdat ik zo vervlochten ben met mijn werk maak ik vele uren, soms tot s ’avonds laat. Om vervolgens te weinig vrije tijd over te hebben. En voordat je het weet zit je weer in de ratrace van het leven. En dan ga je van proactief naar reactief, niet de beste weg.

Inzicht 2: time management is ook je vrije tijd plannen
Niet alleen je afspraken, maar ook je vrije tijd plannen is slim. Anders kun je er zomaar bekaaid afkomen. Een dag vrij werkt voor mij niet, een aantal aaneengesloten dagen wel. Oude kloffie aan, even nergens aan denken en juist dan komt de inspiratie en inzichten. In hoe het beter of fijner kan.

Inzicht 3: in rust komt je creatieve brein tot leven
In een vol hoofd kunnen geen ideeën of verstandige besluiten tot stand komen. Teveel in de overlevingsstand. Creativiteit ontstaat in rust. In een staat die we ‘flow’ noemen. Troebel water wordt ook pas helder wanneer het de kans krijgt om tot rust te komen, zodat de modder tot de bodem kan zakken, van de natuur kun je zoveel leren.

En daarom besloot ik er een weekje alleen op uit te trekken. In mijn eigen cocon, vrijwillig. Op een mooie plek in Goeree Overflakkee. Volledig rust. Er was geen kip te bekennen in bepaalde gebieden. Boeken mee, sportkleren, laptop en niet te vergeten mijn Bullet Journal. Eindeloos wandelen, fietsen, schrijven, denken en slapen en broeden op plannen. 

Inzicht 4: schrijf het van je af
Een Bullet Journal is een soort notitieboek/dagboek/inspiratieboek/frustratieboek/braindump boek en doelenboek bij elkaar. Alles wat er in mijn gedachten opkomt schrijf ik erin. Het geeft je wederom inzichten en het laat je gedachten tot rust komen. Ik sta nu eenmaal vaak ‘aan’, zoals ondernemers wel zullen herkennen. Maar ook ga ik er soms bewust voor zitten en geef mezelf denktijd. Een pagina waarop je jezelf een vraag stelt, en vervolgens doet je pen (ja, echt!) het werk. Je begint te schrijven en er komen warempel mogelijkheden of oplossingen naar boven. Proberen zou ik zeggen.

Inzicht 5: zelfreflectie
Tijdens het wandelen of fietsten laat je je gedachten de revue passeren. Je ontmoet jezelf, wat soms best confronterend en verwarrend kan zijn. Tot er een soort van rust over je komt.

Inzicht 6: denktijd, waarbij je jezelf een vraag stelt
De grootste uitdaging als jij je bezig wilt houden met het optimaliseren van je bedrijf of leven: we negeren de tijd om oprecht na te denken over wat écht belangrijk is. Of we willen deze tijd simpelweg niet investeren. En dat doen we helaas op al te regelmatige basis, waardoor dingen je overkomen. Stel jezelf een vraag en schrijf wat er in je opkomt. Je zult verbaasd zijn.

Inzicht 7: ontdekken wat je allemaal wel hebt
Stilstaan bij wat je hebt, waar je dankbaar voor bent. Voelen en doorvoelen. Mijn zelf geplande lockdown zit er weer bijna op. Ik ben opgeladen en heb veranderingen doorgevoerd. Nieuwe plannen ontwikkeld om de ondernemende beauty professional verder te helpen. Je kunt je toekomst plannen, al zal je altijd moeten bijsturen bij onvoorziene omstandigheden. Maar dan heb ik altijd mijn Bullet Journal nog. Zoals Keith Cunningham zei; “ze kunnen alles van me af nemen, maar geef me slechts denktijd en ik verzin iets nieuws.”

Van flow naar een succesvolle business
Op donderdag 28 april om 20.00 uur geef ik een gratis webinar over mijn inzichten en unieke  aanbod voor de ondernemende beauty professional.

Houd zelf de regie over je leven!

Interesse? Mail naar info@anneliesacademy.nl en je ontvangt de link.

Over de schrijver
Reactie plaatsen