Wat heeft 2017 voor ons in petto?
08 januari 2017 
in Leven

Wat heeft 2017 voor ons in petto?

9 trends met toekomstverwachtingen van trendwatchers met een vleugje Annelies.

Zoals elk jaar komen de trendwatchers na gedegen onderzoeken met aannames wat 2017 en de jaren daarna populair zal zijn. Een kijkje in de toekomst zogezegd. Als ondernemer denk ik ook altijd een paar jaar vooruit, en probeer te toekomstige behoeften van de consument te ontdekken en deze te vertalen naar mijn bedrijf. Ik vind het geweldig om de uitkomsten van diverse onderzoeken door te spitten en er een lijn in te ontdekken. Aangevuld met mijn eigen gevoel van verwachtingen. Ik weet inmiddels dat die redelijk uitkomen, omdat er een logica inzit. Mijn grootste interesse gaat natuurlijk uit naar de markt waarin ik me begeef, maar het is nooit een op zichzelf staand iets. Het een is altijd een gevolg van het ander. Gebeurtenissen in de wereld roepen weerstand of behoeften op.

Hierdoor zien we veranderingen ontstaan in onze manier van leven, wat meestal een golfbeweging is. Er heerst onrust in de wereld, dus gaan we als reactie daarop op zoek naar veiligheid. In de drukte zoeken we rust. In een keurslijf voelen we de behoefte aan vrijheid. Na overmatige luxe verlangen we naar eenvoud en andersom. Na technologische en chemische uitvindingen verlangen we naar de natuurlijke variant. Na gemak zoeken we uitdaging. Wel met dien verstande dat bepaalde uitvindingen niet meer weg te denken zijn, maar geïntegreerd worden in de huidige tendens. Want één ding willen we niet, en dat is concessies doen aan gemak of resultaat. We trekken lessen uit de geschiedenis, halen het goede van weleer terug en combineren het met een vleugje nu.

1 Natuurlijke schoonheid

De beleving van schoonheid is aan het veranderen. We worden steeds meer bewust, en baseren keuzes daarop en verdiepen ons meer in wat we echt willen, in plaats van klakkeloos reclame uitingen te volgen. We  willen goed zijn voor de aarde en voor onszelf. De vraag naar ‘schone’ producten die zoveel mogelijk natuurlijk zijn neemt toe. De holistische schoonheid krijgt aandacht, wat zoveel betekent dat het gehele individu wordt betrokken bij een aanpak, en niet alleen één onderdeel. Een mens bestaat nou eenmaal niet uit losse onderdelen, al lijkt dat in de medische wereld vaak wel zo. Ook de eeuwenoude wellness praktijken zoals yoga vieren hoogtij en zorgen voor zowel mentale als fysieke balans.

2 Geestelijke gezondheid.

Er zal een nieuwe cultuur ontstaan met nieuwe wegen naar emotioneel welzijn en geluk. Behalve onze lichamelijke gezondheid bekommeren we ons ook meer om onze geestelijke gezondheid.

Depressies en burn-outs liggen op de loer. Overal is het druk, en als je alleen bent is het nog druk met je smartphone binnen handbereik. De wereld is constant binnen handbereik. Bied daar maar eens weerstand tegen. Als tegenhanger zien we hier de kuuroorden, retraites en wellness bestemmingen nog meer populair worden.  Op neuro-wetenschappen gebaseerde work-outs, waarbij de nadruk ligt op het geestelijk welzijn ook. Meditatie is een mainstream geworden in onze maatschappij, maar ook zullen er apps komen die je op de hoogte houden van je mentale toestand.

3 Lichamelijke gezondheid en gewicht

Er is veel aandacht voor voeding en voedingssupplementen, detox, aanpak van de spijsvertering en beweging om zo te werken aan een gezonder lichaam en een gezondere huid.

Minder gluten, graan en zuivel en suiker zonder in extremen te vallen. Wel bewustwording van wat gezonde voeding doet met je lijf. Kurkuma, cayennepeper, gember en meer natuurlijke voeding die het lichaam goed doet.

De gezondheidsapps zijn al langer in omloop. We slaan zelf meer aan het dokteren, al is het moeilijk om op internet de zin en onzin te onderscheiden. Artsen worden vaker coaches en staan steeds vaker open voor complementaire geneeswijzen. Varkens gaan mensenlevens redden met hun donororganen.

Een klein beetje vet op de botten mag weer. De graatmagere modellen ‘vergeten te eten en te leven’, en orthorexia ligt op de loer. ( Deze personen zijn zo geobsedeerd bezig in hun zoektocht naar gezonde voeding dat ze doorslaan naar een eetstoornis.) Het blijkt weer dat alles waar ‘té” voor staat niet goed is, ook niet aan de gezonde kant.

4 Alternatieve wellness

Tijdens de Olympische spelen van 2016 in Rio gebruikten enkele atleten de cupping therapie. Deze van oorsprong Chinese behandelwijze werkt door middel van  zogenaamde glaasjes die de huid vacuum zuigen.  Hierdoor ontstaat een pittige doorbloeding en daardoor opheffing van blokkades en verklevingen en een sneller herstel van de spieren. Verwacht wordt dat deze vorm, samen met andere alternatieve vormen herontdekt en gebruikt gaan worden. Vormen zoals Reiki en andere vormen van holistische genezing.

5 Zorg op maat (ontzorgen)

Een groeiende trend voor aanpak van huidproblemen of anti-aging is een op maat gesneden plan opstellen in een traject van meerdere behandelingen, advies en begeleiding. Ook deze aanpak is holistisch omdat de levensstijl van de persoon onder de loep wordt genomen en vanuit de bron kan worden behandeld. Zo worden de grootste resultaten bereikt en de persoon een stuk ontzorgd. Deze zorg op maat gaat in steeds meer disciplines doorgevoerd worden.

6 Anti-aging

De naam anti-aging is niet meer weg te denken uit de lijst van toekomstwensen en blijft dan ook een belangrijke plaats innemen. Eigenlijk moeten we spreken van ‘zo mooi of gracieus mogelijk verouderen’. De nadruk ligt hier op preventie, want natuurlijk is voorkomen beter dan genezen of herstellen van schade. Bescherming is een tweede belangrijke om schade te voorkomen aan afbraak van collageen en elastine. Hoe beter dit intact blijft, hoe minder verouderingsverschijnselen er op treden. Aan de buitenkant met hoge concentraties belangrijke vitamines  zoals  A en C, en andere krachtige werkstoffen en het collageen stimuleren door middel van laserbehandelingen. De verouderde, of zon beschadigde huid kan met de diepere laserbehandelingen hersteld worden.

 

7 Leven en wonen

Hierin is een opvallende beweging gaande. We gaan ontspullen, willen minder ballast. We kiezen voor minimalisme, dus minder onrust.  Smarthomes, eenvoudig wonen maar dan wel met de laatste technische snufjes. Ook kleiner wonen wordt hip. Behalve minder onderhoud, dus minder werk schept het een grote mate van flexibiliteit,  vrijheid en onafhankelijkheid. We besteden de tijd liever aan onszelf. Antiek wordt weer meer gewaardeerd.

De millenium kinderen hebben minder (met) financiële middelen. Ze blijven langer thuis wonen, of keren er na jaren weer terug. We noemen ze daarom ook wel kangaroe kinderen.

8 Samenleving

De migratie ellende duurt voort, en Europa laat meer en meer zijn tanden zien. Geloof is terug van nooit weggeweest. Autoriteiten en overheid hebben het moeilijk. We zoeken bescherming anno 2017,  de wereld is niet veilig meer. We verkiezen een vakantie met de camper naar het platteland voor de rust en veiligheid. Ook worden we steeds meer zelfvoorzienend. Mensen gaan zoeken naar nieuwe vormen van samenleven, van bezinning, met een hang naar eenvoud en puurheid.

9 Hoe gaan wij erbij lopen ?

In het modebeeld zie je ook altijd een vertaalslag of reactie op gebeurtenissen die zich in de wereld voordoen.

De mode wordt seizoenloos, en naast uitbundig ook minimalistisch.

Celebreties laten zien hoe je make-up loos door het leven kunt gaan. Of beter nog , een make-up die lijkt alsof je geen make-up op hebt. Een schone en frisse huid, borstelige wenkbrauwen en minimale oog make-up en dan een rode lipstick.

De haardracht gaat terug naar de jaren 70 kapsels met volume en laagjes, met of zonder pony en wordt de zogenaamde  ‘shag cut’ genoemd.

Wat is jouw toekomstbeeld?

Natuurlijk is bovenstaande maar een selectie, en geeft ieder er een eigen draai aan. Toch kunnen het ook handvatten zijn om geïnspireerd te raken.

Ik kijk uit naar reacties en meningen, maar ook aanvullingen zijn welkom. Laten we er met zijn allen het beste uithalen en er het mooiste van maken!

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen