Wil jij ook altijd winnen?

Wil jij ook altijd winnen? Vermijd dan deze valkuilen. 

Een topsporter heeft een winnersmentaliteit, een echte ondernemer eveneens. Topsport is niet voor niets een goede inspiratiebron voor ondernemers, ondernemen is namelijk topsport. Ik raakte opnieuw geïnspireerd door het boekje van Karel van Eerd, de grondlegger van het huidige imperium Jumbo. De titel? Jumbo wil altijd winnen.

Ben jij ook een winnaar?

Een winnaar zijn betekent letterlijk 'de strijd in het voordeel beslissen'. Manoeuvreren langs de omstandigheden, excuses overboord gooien en zelf de regie houden met de juiste doelstellingen én handelingen.

Deze mentaliteit gaat je uiteindelijk succes opleveren, altijd. Linksom of rechtsom. Je krijgt geen fit lichaam door op de bank te blijven zitten. Je valt niet af als je telkens weer zwicht voor een donut en je krijgt geen succes als je steeds weer terugvalt in je oude patroon en steeds weer gered wilt worden.

Van nature heb ik een winnaarsmentaliteit, door omstandigheden ging ik echter meer in de helpende rol. In mijn geval was dat het overlijden van mijn broertje van twee en een half jaar. Ik was toen vijf jaar oud, maar paste me aan de gezinssituatie aan. Tijdens een enneagram test (een persoonlijkheidsmodel dat zich met bewust en onbewust gedrag bezighoudt) ontdekte ik mijn ware ik opnieuw. Ik was een winnaar! Vanaf dat moment besloot ik dat ik ervoor zou gaan om te winnen. Ik ging me gaandeweg op die manier gedragen en was bereid om mijn gedrag aan te passen. Zonder verandering immers geen verbetering. Dan blijft het zoals het altijd was.

Hoewel het misschien wel heel gemakkelijk klinkt, is dat het natuurlijk allesbehalve. Je moet stug doorgaan als je onderuit geschoffeld wordt. Als je denkt dat het echt niet meer kan en je het bijltje neer dreigt te gooien, toch jezelf weer met je haren uit het moeras trekken. Dag in dag uit met kleine stapjes jezelf verbeteren en opnieuw uitvinden. Hulp zoeken bij mensen die je echt verder kunnen helpen.

De moeilijkste wegen, met vele hobbels en kuilen brengen je verder. Maar wel met een sterk en realistisch doel voor ogen. En met keuzes en plannen die op dat doel gericht zijn. Elke dag weer.

En daar zie ik de valkuilen, valkuilen waar ik ook jaren ingetrapt ben. Welke dat zijn?

  • Hard werken en kijken wat je aan het einde van het jaar voor omzet haalt (omdenken)
  • Jezelf geen of een minimaal salaris uitbetalen (je doet jezelf tekort)
  • Geen strakke planning, maar met de waan van de dag werken en brandjes blussen (ad-hoc en korte termijn)
  • Vage doelen en geen geplande actieplannen om het doel te bereiken (zonder plan is een doel slechts een wens)
  • Denken dat je het zelf wel kunt (trots, onwetendheid)
  • Alleen investeren op vakgebied en niet in jezelf als ondernemer (je bedrijf groeit zo hard als jijzelf)
  • Telkens met iets nieuws komen, omdat het hoort of op zal leveren (energieverspilling en zinloos)

Volhardend en daadkrachtig

Als je consistent vasthoudt aan je eigen pad (ontdekken van jouw pad is de basis van een gezonde ondernemer) en daar elke dag aan werkt om beter te worden dan gaat dit jou ook lukken. Met een winnaarsmentaliteit natuurlijk!

Wil jij op de hoogte blijven van nieuws en informatie betreft Annelies Academy?
Meld je dan snel aan voor onze mailupdates:

Over de schrijver
Reactie plaatsen