Zes redenen waarmee je succes kunt afdwingen
13 december 2021 

Zes redenen waarmee je succes kunt afdwingen

Nog helemaal euforisch na de prachtige overwinning van de wereldtitel door Max Verstappen, zoek ik de verbanden. Hoe kan het zijn dat hem de ene na de andere overwinning toekomt, terwijl zijn vader dit in zijn hele carrière niet is gelukt? Over zijn talent hoeven we niet te discussiëren, dat heeft hij al lang en breed bewezen. Gekwalificeerd als de gedoodverfde winnaar was het zeker niet de gemakkelijkste opgave. De druk was hoog.

Laat ik, voordat ik de kenners over me heen krijg, zeggen dat ik van de formule 1 eigenlijk helemaal geen verstand heb, maar het is in mijn opinie een prachtig voorbeeld van hoe je succes afdwingt.  

Was het geluk? Was het tactiek? Was het teamwork? Of was het zijn mindset die hij totaal onder controle had? 

Hij stond gedurende nagenoeg de hele race met 1-0 achter. Zijn start was niet spectaculair, zijn bolide net iets minder snel dan die van Hamilton en de lange rechte stukken van de baan, terwijl hij het juist van de kortere en de bochten moet hebben, werkten ook niet in zijn voordeel.

Toch flikt hij dit kunstje.

Natuurlijk had hij het geluk dat zijn teammaat zijn eigen belang ondergeschikt maakte aan dat van Max. Hij had ‘geluk’ dat de snelheid tijdelijk werd ingedamd door een ongeval en de daarbij behorende safety car rondes. Hij heeft geluk met zijn achterban die correcte beslissingen nam met de bandenwissel en juiste coaching.

Zonder geluk vaart niemand wel. Toch dwong Max het geluk af, wat naast zijn ongekende talent tot deze grote winst leidde.

Zes redenen die succes afdwingen:

 1. Expertise
  Zonder expertise kun je geen kwaliteit bieden, dus alles begint met kennis en vakmanschap of vakvrouwschap.
 2. Mindset
  De positieve vibe, geloven dat je het kan. Vertrouwen op jezelf en jezelf als winnaar zien. Weten dat je dat gaat flikken. Onder barre omstandigheden toch ‘koel’ blijven en kansjes pakken, hoe klein ook.
 3. Juiste mensen om je heen verzamelen
  Mensen die je motiveren, stimuleren en naar ongekende hoogten brengen omdat ze in je geloven en dat ze weten waar ze het over hebben. Mensen die net zo bevlogen als jij zijn.
 4. Discipline en consistentie
  Oefenen, leren, herhalen, volhouden en doorzetten. Elke keer een beetje beter worden tot je de beste bent in jouw soort. Iets ontstaat niet in één dag. Een zaadje is niet morgen een plant. Wees geduldig en geef niet op. Focus op dat wat telt.
 5. Meten en bijsturen
  In kaart brengen van de huidige situatie en kijken hoe je op je ideale uitkomst uitkomt. Om kans te maken op een overwinning moest Max 0,8 seconde sneller rijden per ronde. Tel terug vanaf je omzetdoel en kijk wat je (extra) moet doen om daar te komen. Zonder deze statistieken ben je stuurloos.
 6. Problemen oplossen
  Los problemen op die zich voordoen. Door jezelf te vragen wat je er aan kunt doen, door onderzoek te doen of door de hulp van een ander in te roepen.  

Succes komt niet van vandaag op morgen. Het is een weg waaraan je timmert, die je plaveit. Een weg waarop je manoeuvreert en bijstuurt. Waar je af en toe een crash maakt, maar toch weer verdergaat op weg naar je doel, onderweg elk kansje grijpend dat je tegenkomt. Alert en gefocust. Op weg naar je eindbestemming, waarbij je niet moet vergeten enorm van de rit te genieten.

Succes dwing je af en het lijkt of het universum dan ook meehelpt met een beetje geluk. Als die twee samenvallen ben jij de gedoodverfde winnaar.

Wil jij op de hoogte blijven van nieuws en informatie betreft Annelies Academy?
Meld je dan snel aan voor onze mailupdates:

Over de schrijver
Reactie plaatsen