Ondernemers zijn rusteloze zielen
21 oktober 2016 

Ondernemers zijn rusteloze zielen

zit_er_een_ondernemer_in_jou

Ik durf wel te bekennen dat ik er zo een ben. Op de meest onverwachte momenten  (en dat is wel heel vaak) komen de meest briljante ideeën opborrelen, waar ik iets mee moet. Ik kan dan niet blijven zitten en heb geen rust voordat ik daar iets mee gedaan heb. Niet dat het altijd een project wordt, maar ik onderzoek het wel. Dan bijt ik me ergens in vast met een ongekende drive, en bestaat de wereld even niet meer. Paul zegt dan altijd; “twee oogkleppen op en ‘immer gerade aus”, en ja dat klopt ook wel. Mijn horoscoop is ram, dat zegt waarschijnlijk genoeg.

Niet altijd gemakkelijk voor de omgeving, maar in ieder geval nooit saai. Ondanks het feit dat ik een mensen-mens ben, ben ik soms ook een einzelganger. Bezig met mijn eigen wereld en mijn plannen. Ik houd van diepgang en gesprekken, gezelligheid en van mensen met een passie. Ik houd van werken en van netwerken, het is ‘net’ werken.

cobweb-1748861_960_720

Of ik nou aan het hardlopen ben of ergens gezellig op een terras zit te borrelen, ik zie overal kansen en mogelijkheden. Onderweg kan ik me zo aan iets of aan mensen vergapen, dat het bijna genant is. Niet dat ik de mensen ergens op veroordeel, maar mijn gedachten gaan dan de vrije loop. Zelfs op yoga moet ik mezelf steeds opnieuw op mijn ademhaling concentreren om niet af te dwalen met mijn gedachten.

Ik heb dat van geen vreemde. Mijn moeder zag ook overal wat in. Zij stortte zich dan ook overal in, met als gevolg dat ze heel veel deed maar wel ongestructureerd. Ze was creatief en had een enorme handelsgeest, maar ze had als vrouw de tijd niet mee. In deze tijd had ze met goede hulp en één goede keuze een prachtige onderneming kunnen hebben.

Ik heb wat dat betreft meer kansen gehad en daarvan geleerd, en heb er meer structuur in kunnen brengen met de hulp van de juiste mensen om me heen. Ook een kunst om die te verzamelen.

Alles op buikgevoel

Wat ik ook heb ondernomen, ik heb altijd op mijn buikgevoel gehandeld. Of nee, een enkele keer met mijn hoofd. Die keren ging het dan ook niet goed. Al waren die levenslessen waarschijnlijk niet voor niets. In het diepe durven duiken, lef tonen zijn een van de belangrijke eigenschappen van een ondernemer. Ik noem het altijd bluf. Beginnen en dan ‘s nachts wakker liggen en denken, waar ben ik aan begonnen. Dan doorzetten en er voor gaan, om uiteindelijk tot het besef te komen dat je dat toch maar mooi geflikt hebt. De stormen en tegenslagen doorstaan en constateren dat je weer een stukje gegroeid bent. Die stormen zijn soms echt heftig geweest. Zo erg dat het klamme zweet me uitbrak en me afvroeg wie me toch kon helpen. Later realiseerde ik me dat alleen ikzelf dat kon, en dat er altijd weer een oplossing komt. Paul heeft me meer dan eens gevraagd waarom ik toch altijd alle moeilijke dingen op mijn hals haalde. Stop daar dan mee, maar dat kon en wilde ik niet. Ik wilde het tot een succes maken.

De stip aan de horizon

Een ondernemer heeft een doel, een stip aan de horizon waar hij of zij naar toe wil. Ik heb mijn dromen gevisualiseerd, en het klinkt heel raar, maar zo is het ook uitgekomen. Uiteindelijk. Niet dat ik er ben, bij lange na niet. Ik heb weer nieuwe dromen waaraan ik hard werk. Voor de komende 15 jaar. Ondernemer ben je je leven lang. Dat zit in je bloed, stroomt door je aderen. Hoe vaak zie je niet een ondernemer die stopt en opnieuw begint? Dat rusteloze gaat er nu eenmaal nooit uit.

Een ondernemer is geen manager, maar een leider. Een die de bomen hakt en de beren wegjaagt en zo een weg baant voor zijn volgers.

Onderzoek Nijenrode

Nijenrode heeft een tijd terug een onderzoek gepubliceerd over de karakteristieken van succesvolle ondernemers. Hierin zie je steeds dezelfde eigenschappen en gezegdes terugkomen;

Durf en doorzettingsvermogen, verschrikkelijk eigenwijs zijn. Visie en instinct zijn ook erg belangrijk, dat buikgevoel. Een derde oog, een goede neus. Ik weet van mezelf dat ik oren en ogen voor en achter heb, heel gevoelig ben voor alle signalen en niks wil missen. Met als gevolg dat ik twee gesprekken wil volgen én de helft dus mis, waar ik dan later wel weer achter kom. Ze werken hard en tot op hoge leeftijd, en zelf blijven ze er jong bij. (Fijne bijkomstigheid.)

Winst is zeker een doel, het is de uitdrukking van het resultaat van het streven, en zonder resultaat word geen bedrijf groot. Maar winst mag niet het hoofddoel zijn.  Ze willen een creatie neerzetten en wijden daar al hun krachten en ambitie aan, hun leven lang.

Wat ik heel mooi vind is dat ze stuk voor stuk de manische behoefte hebben om iets blijvends te creëren. Daar sla je wat mij betreft de spijker op zijn kop!

Vaak zijn het ook uiterst ‘driftige baasjes’, die op het moment als iemand of iets hen niet zint, last hebben van onbeheerste woede aanvallen. ‘Anton Philips sloeg ooit een stok kapot op zijn bureau’. Juist emoties drijven de ware ondernemer. Hij heeft zijn zinnen gezet op het realiseren van zijn idee en jaagt daar achteraan met al zijn inzet, en die inzet wordt gevoed door passie.

Ondernemers zijn geen koele kikkers

Zakelijkheid wordt soms verward met kilheid, maar dat is allesbehalve. Ze zijn toegewijd aan hun creatie en daar vechten ze met hart en ziel voor. Pioniers die met eigen vlees en bloed iets hebben opgebouwd. Innovatie ontstaat vanuit passie. Als ze tenminste niet alleen voor het grote geld gaan, want dan gaan ze over lijken.

Een ondernemer moet nooit opgeven. Doorzetten is alles, dan win je altijd.

Herken jij jezelf hierin? Dan ben jij er waarschijnlijk ook een, of ben je in ieder geval ondernemend. Ondernemend zijn is actief zijn, is eigenlijk altijd bezig zijn. Bezig met ideeën, kansen en de toekomst. Overal iets in zien, of het mooie erin zien. Verbanden leggen en logica zien. Altijd al weer bezig zijn  met het volgende.

Ook jij kunt jouw droom waarmaken!

De wereld heeft ondernemers nodig, ook vrouwelijke. Dus dames, sta op en toon lef. Ook jij kunt je droom najagen.

Wil jij ontdekken welke ondernemerskwaliteiten je hebt, of nog wilt leren? Heb jij ergens veel affiniteit mee, maar weet je niet hoe te beginnen? Wil je hierin begeleid worden door ervaren ondernemers, om ook vol passie en enthousiasme te kunnen starten? Geef je dan op voor de kennismakingssessie bij Vrouwen Ontmoeten Vrouwen.

special

tenslotte nog tips voor de omgeving van de ondernemer;

  • Stop ze niet een hokje, ze worden gek
  • Stippel hun dag niet uit, dat doen ze zelf wel
  • Geef ze ruimte, daar komen goede dingen uit voort
  • Stuur ze af en toe weg als ze irritant worden, ze komen ontladen terug
  • Behoed ze voor het vergeten van de details, ze zijn met de grote lijnen bezig
  • Vertrouw ze op hun tomeloze energie en ideeën
  • Geniet mee van het succes
  • Neem ze hun plotselinge humeur verandering niet kwalijk, het waait vanzelf weer over
  • Vergeef ze hun overmatige enthousiasme en het hebben van het hoogste woord

Het zijn ook maar mensen…

 

Over de schrijver
Rikie Beekmans
Door

Rikie Beekmans

op 22 Oct 2016

Annelies, klasse!!

Bart
Door

Bart

op 23 Oct 2016

WoW wat een prachtig verhaal. Ik ben exact zo maar dan in de mannelijke uitvoering. Je beschrijft precies zoals ik ervaar en beleef. Nooit "geleerd" om zelfstandig ondernemer te worden maar door "toeval" ingerold en gegroeid. Dus het zit in me maar mis soms echt de basis vaardigheden van het ondernemer zijn. Maar door je prachtige stuk blijk ik niet de "Enigste" te zijn. Dank je wel.

Reactie plaatsen