Laat je team stralen!

Laat je team stralen

Een vak expert is niet per definitie een ondernemer, dus ik begrijp heel goed  dat een groep daar niets mee heeft. Die groep wil haar vak uitoefenen en met haar passie bezig zijn, zonder alle sores eromheen. Verreweg de grootste groep kiest voor het zelfstandig ondernemerschap als ZZP'er. En de allerkleinste groep vindt ondernemen het mooiste wat er is, waarvan ik er één ben.

Al bijna zolang mijn als mijn bedrijf bestaat (30 jaar inmiddels) werk ik met personeel. Ze zijn me bijna net zo dierbaar als ware het mijn kinderen. Misschien niet altijd verstandig, maar voor ons het unieke recept om betrokkenheid en een familiegevoel te creëren dat doorsijpelt naar de gasten. Ik ben de tel kwijt van stagiaires die we hebben opgeleid, en velen zijn gelukkig heel lang gebleven of hier nog steeds werkzaam. Daar ben ik enorm trots op. Aan de andere kant deed het me pijn als ik er een moest loslaten, meestal door de opstart van een eigen salon. Een van de lastige bijkomstigheden in onze sector, waardoor het moeilijk is om een team bij elkaar te houden.

Ik zag de dames groeien van bleue meisjes naar volwassen en krachtige vrouwen. Daar besteedde ik dan ook de meeste tijd aan, een taak die paste bij mijn manier van inspirerend leidinggeven. Uitdagen, motiveren en stimuleren om het beste uit zichzelf te halen.

De definitie van leiderschap

Leiderschap is het beïnvloeden van mensen om hen te stimuleren iets te doen wat ze uit zichzelf niet doen. Beter passend is de definitie dat goed leiderschap ertoe leidt dat alle werknemers samenwerken naar een doel en volgens de missie waar het bedrijf voor staat.

Leiderschap is moeilijk

Maar leiderschap is ook moeilijk, helemaal in een overwegend vrouwelijke cultuur. Als er één rotte appel tussen zit, dan is de hele groep zo aangestoken. Emotioneel heerst er bij vrouwen een andere sfeer dan bij mannen. De gevoelige snaar is snel geraakt.

Een leider is bovendien nog geen manager, maar moet die rol wel vaak vervullen. Iets wat mij absoluut niet paste. Voordoen betekent niet automatisch dat het nagedaan werd, en mijn enigszins chaotische en visionaire karakter schepte nou niet bepaald de duidelijkheid en structuur die het team verlangde. Onrust was het gevolg.

Leiderschap is heerlijk

Maar leiderschap is ook uitdagend, leuk en heel succesvol als je je teamleden belangrijker maakt en een goede taakverdeling hebt gerealiseerd. Als je je teamleden vanaf de werkvloer betrekt bij je plannen, en hen mee laat denken. En dat is precies wat er in heel veel bedrijven juist niet goed is gegaan in de afgelopen jaren, waarvan ze nu de rekening gepresenteerd krijgen. Omdat personeel het niet meer pikt. Hoe kun je achter een bureautafel de lakens uitdelen als je niet weet hoe het voelt op de werkvloer?

Leiderschap is bepalend

Maar leiderschap is ook bepalend voor de hele bedrijfscultuur, nu meer dan ooit. Een personeelslid is een mens die zich gehoord, gezien en gewaardeerd wil voelen. Die uitgedaagd wil worden en groeikansen krijgt. Leiderschap is geen baas spelen, maar ervoor zorgen dat de mensen die samen met jou hun eigen en jouw boterham verdienen, fijn werken. Hoe beter jij het doet als leider, hoe harder ze voor jouw bedrijf lopen en hoe meer ze jouw bedrijf ademen.

Leiderschap is eenzaam

Maar leiderschap is ook eenzaam. Je staat zo vaak voor lastige keuzes of issues. Hoe moet je dit toch aanpakken?

Medewerkers die vinden dat ze alles al goed doen, terwijl jij daar anders over denkt. Je wil ze graag bijsturen, maar weet niet goed hoe. Of teamleden die voor zichzelf gaan beginnen of elders gaan werken. Hoe zou je die aan boord kunnen houden? Wellicht ben je zelf doorgegroeid van schoonheidsspecialist naar ondernemer of leidinggevende met een team. Voor velen is het lastig om hun medewerkers écht betrokken te krijgen en te houden.

Herken je je in bovenstaande?

Zoals je teamleden bij laat scholen op vakkennis, zo zou je dat zeker ook jezelf moeten gunnen. Omdat je merkt dat door de juiste communicatie en aanpak je team beter functioneert en gelukkiger is, maar ook je bedrijf succesvoller wordt.

Leiderschap is interessant

Hoe beter je je taak als leider verstaat, hoe steviger het fundament van je bedrijf wordt. Je weet wat je te doen staat, en je krijgt er meer plezier in.

Leiderschap is essentieel

Voor een gezond bedrijf in de toekomst is goed leiderschap essentieel. Gelukkige werknemers gaan minder snel weg en zijn productiever. Tevreden teamleden, tevreden klanten.

Leiderschap kun je leren

In de tweedaagse training 'laat je team stralen!', gaan we in op de uitdagingen die jij ervaart als leidinggevende. We nemen het belang van het goed inwerken van nieuwe collega's onder de loep, kijken naar jouw voorbeeldrol op de werkvloer en leren je het model van situationeel leidinggeven. De praktische voorbeelden die we hierbij gebruiken zijn gericht op gastvrijheid en (BLIJ)verkoop zodat je direct met je team aan de slag kunt om meer rendement uit je salon te halen. Dat begint bij het laten stralen van je team. Zij zorgen er immers voor dat klanten met plezier terugkomen en meer besteden. Je krijgt veel handvatten in deze training en neemt praktische checklists en concrete opdrachten mee terug naar je team zodat jullie samen aan de slag kunnen. Op de twee trainingsdagen kun je natuurlijk ook volop putten uit de ervaringen van andere deelnemers.

Schrijf je nu in met de eenmalige introductiekorting. 

Ik geloof dat persoonlijke ontwikkeling prioriteit heeft, het 'kunstje' van het vak leren ze door ervaring en het werken in een team en door trainingen die volop te volgen zijn.

Ik geloof in krachtenbundeling, als iedereen kan doen waar hij of zij gelukkig van wordt, dan is de wens om te gaan steeds kleiner.

Streven naar een plek waar je teamlid zich thuis voelt en vanuit een intrinsieke motivatie mee wil werken naar een mooi eindresultaat.

Leidinggeven met impact, waardoor ze zich optimaal kunnen ontplooien en grote prestaties kunnen neerzetten.

Ja, ik meld me aan voor deze tweedaagse training van Anouk.

Over de schrijver
Reactie plaatsen