Laat je team stralen, net als bondscoach van Gaal
12 september 2021 
in Academy

Laat je team stralen, net als bondscoach van Gaal

Afgelopen woensdag keek ik bijna met verbazing naar het Nederlands elftal, en ongetwijfeld was ik niet de enige. Hoe kan het dat opeens alles wel leek te kloppen? In zo’n korte tijd? Omdat ik nou ook weer niet zo’n fervente kijker ben vroeg ik me af wat er nu eigenlijk veranderd was behalve de ‘leiding’ van de club? Ik kon het weer niet laten om de link te leggen…

Natuurlijk is de opstelling bepalend, het geluk moet een beetje meewerken en een speler is ook maar een mens. Maar waar het over gaat is het teamwork, het versterken van elkaar en geloven in eigen kracht. En daar heeft de leider een zeer bepalende rol in.

Leiderschap

Het Brabants Dagblad schreef er niet toevallig ook over, wat kan de politiek hier van leren? Want of het over (top)sport, politiek of werk gaat, alles draait om mensen. Van Gaal staat zijn mannetje en straalt gezag uit, maar hij biedt meer.

We weten inmiddels dat een manager met gezag niet altijd de beste uitwerking heeft op de werkvloer. Een dominante aanpak vanachter een bureau werkt averechts. De personen willen zich gehoord en begrepen voelen, daar ligt de essentie.

Expertise

Expertise staat op één. Zonder kennis kun je geen leider zijn. Een nog groter voordeel is ervaring. Gepokt en gemazeld en wijs geworden door lessen, door vallen en opstaan. Dan kun je een groep leiden. Overtuigingskracht en een rots in de branding zijn, zonder dat je je nog hoeft te bewijzen.

Vertrouwen en begrip

Het mentale gedeelte is misschien nog wel de belangrijkste factor voor succes. Als de ‘spelers in het veld’ zich begrepen voelen en hun unieke talent benut wordt dan werkt dat door. Als er naar hen geluisterd wordt als persoon met oprechte interesse dan komen ze in beweging. Dan gaan ze voor je bedrijf.

Verbinding met een familiair gevoel

Onbewust heb ik altijd op deze manier gehandeld, of in ieder geval vanuit deze intentie. Alsof het mijn kinderen waren. Oh ja, er werd me vaak verteld dat ik harder moest zijn. Dat er anders over me heen gelopen werd, maar ik wilde en kon niet anders. Ik heb er heus wel in moeten leren en mijn neus meermalen gestoten. Ik verwachtte soms dat ze sneller veranderden als mogelijk was. Of reageerde te impulsief vanuit emotie.

Ik was ook niet altijd duidelijk genoeg, en vond het raar als ze iets niet opvolgden wat ik opdroeg. Ik had nog nooit gehoord dat een veranderproces tijd en training kostte. Maar ieder mens is anders, en moet ook als zodanig behandeld worden.

Ik heb geleerd dat oprechte aandacht en respect voor hun situatie en een luisterend oor heel veel doet. Oprechte interesse in hun persoon en mee laten denken over mogelijke oplossingen of verbeteringen zorgt voor verbinding. Met complimenten ben ik nooit zuinig geweest, waardering doet iedereen goed. Verbinding creëren door te werken aan teambuilding, maar ook de talenten benutten van een individu, en een beetje uitdagen. De neuzen dezelfde kant op krijgen, met gebruik van ieders persoonlijke kwaliteiten zodat ze samen een eenheid vormen. Waar de ene zwakker in is, kan de kwaliteit van de ander liggen. Samen zijn ze compleet. Geef ze de verantwoording en ze gaan hem nemen. Bedenk dat ze wel jouw bedrijf runnen, en als ze vervolgens je bedrijf ademen dan volgt succes.

Past iemand niet (meer) in de familie, dan kan dat een averechtse werking hebben op het hele team, ook dat hebben we ondervonden. Dicht op die werkvloer en oprechte aandacht zorgen ervoor dat je hier tijdig kunt ingrijpen. De antwoorden en oplossingen liggen op de werkvloer bij de uitvoerenden en niet bij de manager.

Employees come first.

If you take care of your employees, they will take care of your customers.

 

Pure psychologie, laat je team stralen

Fascinerend hoe het werkt, hoe mensen elkaar kunnen motiveren of demotiveren. Hoe je je teamleden ziet groeien. Meer geluk op de werkvloer, wat doorsijpelt naar de klanten is ongelooflijk belangrijk, zeker in een vak als het onze!

Leiderschap is prachtig, leren om hier beter in te worden helemaal!

Wil jij als Beauty eigenaar of leidinggevende in de Beauty sector je nog meer laten stralen, dan is deze training een aanrader.

 

 

Annelies,

Mentor in Beauty Business

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen