Ondernemen volgens de wetten van de natuur
03 februari 2022 

Ondernemen volgens de wetten van de natuur

Afgelopen maandag raasde er een storm over ons land, haar naam is Corrie. De storm wordt geregeld door de natuur, daar is geen speld tussen te krijgen. Wat wij kunnen doen is zo goed mogelijk voorbereid zijn om de storm goed te doorstaan. De storm heeft zelfs een naam gekregen omdat het mensen meer bewust maakt. De natuur is almachtig, wij mensen kunnen er ons alleen maar in meebewegen of onszelf wapenen. Als we goed observeren dan kunnen we veel leren van de natuur, zelfs op ondernemersgebied. Als je dit vervolgens gaat vertalen naar de mensen zit daar zoveel logica achter. De slimheid van mensen is dan weer dat ze het een naam geven.

De natuur regeert
Niks of niemand kan daar iets aan veranderen, behalve het feit dat we er zuiniger mee moeten omgaan om niet nog harder om onze oren geslagen te worden.

De natuur heeft haar wetten en regels, de enige die zich aan moet passen zijn wij. De natuur heeft het heus goed met ons voor, maar als wij er een zooitje van maken of denken dat we almachtig zijn dan zal de natuur ons wel eens een koekje van eigen deeg geven. Daar is inmiddels toch wel iedereen van doordrongen neem ik aan.

De natuur als grote voorbeeld
Omstandigheden zullen er altijd zijn en alles is vergankelijk. Wat vandaag succesvol is, kan morgen hopeloos achterhaald zijn. De natuur is altijd in beweging, ook wij moeten in beweging blijven.

Meebewegen betekent niet steeds opnieuw zaadjes planten en dan weer naar het volgende zoals zo vaak gebeurt, maar de plantjes voeding en aandacht geven en met liefde verzorgen tot ze gaan groeien en bloeien.

Een keuze maken en daar 100% voor gaan. Niet weglopen als iets niet groeit of loopt als gehoopt maar kijken naar de oorzaak waarom het niet groeit, het probleem onderzoeken en vandaaruit aan gaan pakken.

Voorrekenen en voorbereiden
Klakkeloos beginnen zonder voorrekenen en voorbereiden zou je zomaar eens omver kunnen blazen. Zonder water groeit een plantje niet, en het groeit evenmin op een plek waar het niet thuishoort. Je kunt beter onderzoeken waarom het niet groeide dan weer opnieuw planten in de hoop dat het nu wel groeit. Dan is het dweilen met de kraan open.

De ideale klant
Heeft jouw (ideale) klant ook een fictieve naam? Het maakt alles zoveel meer zeggend. Laten we haar Annie noemen. Past Annie bij jouw aanbod? Of pas jij jouw aanbod aan op Annie?

Heb je überhaupt ooit nagedacht hoe je Annie kunt bereiken? In een dennenbos zal je geen eik vinden, tenminste dat vermoed ik. Zit Annie wel op Instagram? Anders is het zonde van de energie van jouw posts en trek je misschien de klanten aan die niet bij jou passen.

Een klant die niet bij jouw bedrijf past zal ook niet snel tevreden zijn, en eigenlijk ben jij dat ook niet. Het bereiken van jouw ideale klant, want bij ieder concept past een doelgroep, kan pas als je die heel helder voor je hebt. Voor wie jij er wilt zijn, anders kun je door de bomen het bos echt niet vinden!

De wind waait alle kanten op zonder optimale voorbereiding en een plan.

Je stopt alle energie, tijd en geld in nascholing en het verbeteren van je aanbod en je mooie bedrijf. Laten we het de aanplanting noemen. Het ziet er prachtig uit, maar als je niet geleerd hebt het optimaal te onderhouden hoe zal het er dan over jaren uitzien?

Hoe groeit het? Is het bestand tegen een storm? Komen de prachtige bloemen in bloei (jouw ideale klanten) of wordt het overwoekerd door onkruid (klanten die je leegtrekken)?

Een boom groeit niet in één dag, evenmin als je bedrijf
Hoe steviger je bedrijf staat, hoe beter je bestand bent tegen een storm. Een oude boom is diep geworteld en kan een storm met gemak doorstaan. Een twijgentakje daarentegen is kwetsbaar en breekbaar. Waarmee vergelijk jij je bedrijf? 

Omstandigheden zullen er altijd zijn, en het mooie van ondernemen is dat het elke dag anders is. Soms lastig als een zware storm, en andere momenten verwarmen de zonnestralen je. Op een dag zit je in de schaduw op een warme dag, omdat je lang geleden de zaadjes hebt geplant en met liefde hebt gezorgd voor de nu stevig gewortelde boom.

Wil je beter ondernemen volgens de wetten van de natuur?
Schrijf je dan in voor de waardevolle Annelies Academy nieuwsupdates.


Over de schrijver
Reactie plaatsen