Mijn tip voor 2018: blijf jezelf uitdagen en durf te kiezen voor jezelf
31 december 2017 

Mijn tip voor 2018: blijf jezelf uitdagen en durf te kiezen voor jezelf

Als er een ding is wat je zelf in de hand hebt én waar je verder mee komt dan is het wel jezelf uitdagen. Ik kan dit zeggen als ervaringsdeskundige, ik doe mijn hele leven namelijk al niet anders. Knap? Nou nee, het is meer bluf en impulsiviteit. Zo van eerst voelen, doen en daarna pas gaan denken.

Achteraf is dat meestal alleen maar goed gebleken. Had ik mijn denken vooropgesteld, dan was ik de beren op de weg niet gaan opzoeken of had ik allerlei excuses verzonnen om het toch maar niet te doen. Maar door juist uit die comfort zone te komen groei je of kom je bij wat je echt past. Je leert dan pas je talenten kennen en te ontdekken wat jou (nog) gelukkig(er) maakt.

Zeg eens eerlijk, hoe vaak gaan we niet mee in de waan van de dag, hebben we onzenhanden vol aan de alledaagse beslommeringen en laten we de omstandigheden ons leven invulling geven?

De gemakkelijkste weg is altijd om mee te manoeuvreren in de bochten die het leven maakt. Maar is dat ook wat jou gelukkig maakt? Ken jij jouw talenten? Heb je jezelf überhaupt uitgedaagd ze te willen leren kennen? Of denk je dat je tijd nog wel komt of neem je genoegen met wat je overkomt.

Keuzes maak je namelijk altijd zelf, ongeacht je omstandigheden. In elke situatie zijn er nog mogelijkheden, ook al zijn ze niet onbeperkt. En die keuzes kunnen heel klein zijn, maar jou wel zingeving of voldoening geven of je leven verrijken.

Wat ik me van vroeger herinner is dat ik me verbaal sterk opstelde om reacties voor te zijn. (bluf) Ik zei vooral nooit dat ik iets niet durfde waardoor ik een beeld van mezelf neerzette dat sterker was dan ik feitelijk was. De bibberende knieën of klamme handen hield ik geheim. Ik kwam, ik zag en overwon en dat maakte me trots en elke keer een stukje sterker. Of ik verloor of iets mislukte, en daarvan leerde ik dan incasseren. Elke overwinning is een triomf voor jezelf. Je kunt altijd meer dan je denkt.

Heel vaak hoor ik van, ja, als ik de kans had gehad dan had ik het zus of zo gedaan. Maar het is toch nooit te laat om het anders te doen? Mijn omstandigheden zijn ook niet altijd de ideale basis geweest, maar juist moeilijke situaties maakten me daadkrachtig.

Het hoeft niet groots te zijn, zeker niet. Maar het komt niet aangewaaid. Als je er niet voor openstaat komt het ook niet op je pad, of schuif je het naar de lange termijn. Soms weet je het niet eens, maar door uit de comfort zone te komen en onverwachte dingen te doen, kunnen opeens de puzzelstukjes  in elkaar vallen. Als je in een bepaalde flow of energie zit, komt ook het juiste op je pad. De wet van de aantrekkingskracht.

Ik betrap mezelf erop dat ik het nog steeds doe, en dat ik vooral het laatste jaar een flinke omwenteling heb gemaakt naar waar ik me de komende jaren op wil richten.

En zo kan het gebeuren dat ik samen met een voorbeeld voor mij op een podium mag staan. In mijn enthousiasme heb ik samen met Lorraine Vesterink het oplaad event georganiseerd. Voor Lorraine bekend gebied, voor mij totaal nieuw. Natuurlijk heb ik vaker op een podium gestaan, dat ben ik inmiddels wel gewend.  Mijn vuurdoop heb ik jaren geleden beleefd met het presenteren van de pronkzittingen in Vorstenbosch. Ik werd gevraagd, voelde me vereerd en zei meteen ja. Toen het dichterbij kwam stierf ik duizend doden en vroeg me af waar ik aan begonnen was. En jee, wat viel dat tegen. Maar ik wilde beter worden, en heb het vier jaar volgehouden. Daar heb ik veel van geleerd, wat me nu heel goed van pas komt.

En weer bekruipt me dat gevoel van kriebels in mijn buik, en besef ik hoeveel tijd ik hiermee bezig ben en vraag me af waarom ik dit eigenlijk wil doen. Ik ga namelijk weer uit mijn comfortzone. En daarop kan ik maar een antwoord geven, ik weet dat ik daar uiteindelijk heel veel energie van krijg en voldoening uit haal. Ik wil verbinden en iets betekenen voor mensen. Ik kan mijn kennis delen en mensen inspireren.

Want dat is wat ik de komende jaren erbij  wil gaan doen, en nog heel veel jaren kan doen. Ik laat mijn leeftijd nu in haar voordeel werken. Mijn  opgedane kennis en ervaring ga ik wegzetten in masterclasses op zakelijk en persoonlijk vlak. Ik ga meer schrijven en lezingen geven. Op het gebied van anti -aging en preventieve gezondheid om samen stralend ouder te worden.

Welke uitdaging ga jij aan in 2018? Misschien is het oplaadevent wel een inspirator voor jou!

Annelies

Over de schrijver
Reactie plaatsen