Vijf redenen om een stageplaats aan te bieden
28 mei 2021 

Vijf redenen om een stageplaats aan te bieden

In de beauty sector is het vrij lastig om een geschikte stageplek te vinden. Het is zelfs een reden waardoor jongeren besluiten de opleiding niet te gaan volgen. Dit is een gemiste kans voor de bedrijven, de sector en uiteindelijk jammer voor de consument. Want heeft de jonge stagiair niet de toekomst?

Afgelopen week tekende Eva haar contract voor Medi Spa Annelies. Ze had haar stage niveau 4 schoonheidsspecialiste bij Medi Spa Annelies volbracht, en in afwachting van haar diploma kan ze meteen aan het werk. Ze is er klaar voor, omdat ze het afgelopen jaar enorm veel heeft geleerd en is gegroeid.

Het stemt me blij, worden we niet allemaal gelukkig van het gevoel om iemand een stukje verder te kunnen helpen op hun levensweg? Om een positieve bijdrage te kunnen leveren met sociale impact? In gedachten haalde ik de personen voor mijn geest die in de afgelopen 30 jaar bij Medi Spa Annelies hun stage hadden volbracht. Ik kwam net niet aan de twintig.

Het ‘kunstje’ wat ik het vakgebied noem, leren ze gaandeweg wel. Ik geloof dat een persoon die in haar kracht staat de allerbeste behandelaar wordt. Gewoon door heel veel vlieguren maken, het meelopen en meekijken met de andere specialistes. Door leergierig te zijn. Ik moet wel vermelden dat ik het geluk heb dat we met een zeer ervaren en kundig team werken, die zich ook echt om de stagiair bekommeren. Zij is gewoon één van hen. Niet meer en niet minder.

Ze draait met alle dagelijkse beslommeringen mee, doet ook de was en springt bij waar nodig. Wanneer het echt druk is, wordt ze ook voor de leeuwen gegooid en krijgt ze niet altijd de aandacht die ze verdient. Andere momenten krijgen ze alle mogelijkheden. Precies zoals het in een bedrijf gaat. Aanpassen waar nodig, omdat hollen en stilstaan schering en inslag zijn.

Persoonlijke ontwikkeling

Mijn focus tijdens hun stage ligt echter op een ander onderdeel dan misschien gewoonlijk is, namelijk de persoonlijke ontwikkeling gedurende hun stage. Het is genieten om een persoon te zien ontpoppen tot een talent op haar of zijn gebied, om een schuchter meisje zelfverzekerd te zien worden. Om te constateren hoe iemand haar faalangst overwint, en een enorme groei doormaakt. Door aandacht te schenken aan wat haar of hem bezighoudt. Dit alles ontstaat door op een andere manier om te gaan met de stagiair, namelijk het bieden van veiligheid en vertrouwen. Deze jonge mensen staan aan het begin van hun leven met alle onzekerheden van een puber, hoe fijn is het om dan geworteld te raken?

Tijdens elk sollicitatiegesprek met een stagiair gaf ik aan dat ik één gedrag zeker wilde zien: initiatief tonen. Gesprekken en observaties leidden tot aandachtspunten waar we samen aan werkten. Steeds een stukje verder uit de comfortzone zonder alle controle te verliezen. Tijdens de gesprekken met de stagebegeleider van de opleiding werden deze gedragskenmerken besproken, en gingen we ook de diepte in. Ze werden kwetsbaar zonder de grip te verliezen. Afhankelijk van hoe de persoon in het leven staat, en haar omstandigheden. Hoewel deze aanpak voor de stagebegeleider enigszins verrassend was, werd dit als zeer zinvol gezien. Ik begrijp dat de duur van de opleiding deze aanpak niet toelaat, alhoewel er nog wel wat onzin geschrapt zou mogen worden. Maar dat terzijde.

Is het dan allemaal liefdadigheid?

Laten we eerlijk zijn, het moet passen binnen het bedrijf. Het moet een win/win zijn, maar dat kan het ook zeker zijn. Veruit de meeste van mijn teamleden zijn na hun stage bij me blijven werken, als ik daar ruimte voor had. Terloops zijn er een aantal redenen aan de orde gekomen, maar onderstaand nogmaals de vijf redenen op een rij:

Vijf redenen om een stageplaats te bieden aan een stagiair

1) Sociale impact. Deze jongeren zijn de toekomst, door het bieden van een stageplek draag je je steentje bij aan de maatschappij. Het doet je bedrijfsimago goed. Opleidingen en bedrijven moeten aansluiting vinden bij elkaar.

2) Nieuw potentieel personeelslid. Gedurende de stage ontdek je de kwaliteiten en kun je hen ‘kneden’ naar hun functie. In dat waar ze goed in zijn. Jongeren zijn enorm kneedbaar, als je het positief aanpakt en hun talenten naar boven haalt. Pareltjes in de dop.

3) Het houdt je wakker. Voordat je het weet zit je in een stramien. Werk je op de automatische piloot. Door de komst van een frisse nieuweling, moet je met andere ogen kijken. Je verdiept je weer in het nu.

4) Aanpassen. Je team raakt niet teveel onderling verstrengeld, ook hun aanpassing wordt steeds gevraagd. Ze blijven zich door alle vragen zeer bewust van hun kennisniveau. Opnemen als een volwaardig personeelslid in de groep.

5) Zingeving. Van nature helpen we mensen graag. Hoe fijn is het gevoel als de stagiaire haar diploma heeft gehaald en straalt van zelfvertrouwen. Klaar om het werkende leven te gaan ontdekken, waar jij en je team een bijdrage hebben mogen leveren. Een beetje kracht en een fundament waarop verder kunnen bouwen. Geven en nemen.

Tot slot

Is het dan alleen maar halleluja?

Nee, dat is het nooit. Het kost tijd, energie en geld. Soms loopt het anders dan je gewenst had. Maar het weegt niet op tegen het voordeel op de lange termijn. Zoals onderstaande feedback die ik las in de laatste afstudeeropdracht van Eva:

“Mijn laatste stage periode heb ik gelopen bij Medi Spa Annelies in Vorstenbosch. Wat ben ik hier in een warm bad terecht gekomen. Ik heb hier zo ontzettend veel geleerd. Ik heb veel behandelingen mogen uitvoeren en ik heb zelfs een paar externe trainingen mogen volgen, hier kom ik later in dit verslag op terug. Deze stage was zoveel anders dan mijn vorige stageplekken, ik word hier gewoon behandeld als een volwaardig personeelslid en niet als een ‘schoonmaakster’, zoals ik eerder had ervaren. Hier heb ik niet alleen geleerd hoe je behandelingen uit moet voeren maar ook veel op het gebied van gastvrijheid. Ook vond ik het erg fijn dat ik meteen feedback kreeg op momenten als er dingen goed gingen maar ook als er dingen verbeterd konden worden. Hier leer je tenminste van!”

Het is geven en nemen. Als je geeft, komt het vroeg of laat bij je terug. In welke vorm dan ook.

Over de schrijver
Reactie plaatsen